Hozzávalók (egy
gáztepsihez): a tésztához: 60 dkg finomliszt, 25 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1, 5
teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 tojás, 1, 5 dl tej, reszelt citromhéj, pici só. A töltelékhez: 30 dkg darált mák, 1 lereszelt
alma, 1, 5 tej, 1, 5 teáskanál sütőpor,
10 dkg olvasztott vaj, 15 dkg finomliszt, 15 dkg porcukor. A krémhez: 3 tasak
vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor. A csokimázhoz: 20 dkg keserű csokoládé, 2 dl növényi tejszín, 5 dkg
vaj.
Elkészítése: A
szódabikarbónát feloldjuk a tejben. A lisztet elkeverjük a porcukorral, a
sütőporral, a sóval, morzsásra dolgozzuk a vajjal, majd hozzáadjuk a
szódabikarbónás tejet, nyújtható tésztává gyúrjuk.
A tésztát 6 egyenlő
részre osztjuk. Két lapot gáztepsi méretűre kinyújtunk, sütőpapírral bélelt
gáztepsiben 180 fokra előmelegített sütőben pár perc alatt rózsaszínre sütjük.
A mákos
töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, a tejet csak részletekben adjuk
hozzá, amíg egy nem túl kemény, de kenhető tölteléket kapunk.
A megmaradt 4
rész tésztát is kinyújtjuk, megkenjük a
töltelékkel, a hosszanti oldalánál bejgli – szerűen feltekerjük. A tekercseket a géztepsibe helyezzük egymás mellé, kis
távolságot hagyva, mert nőni fognak. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 - 25 perc alatt megsütjük, vigyázva, hogy az
alja ne égjen meg. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez a
pudingot megfőzzük a tejben, majd amikor már langyos habosra kavarjuk a
porcukorral elkavart vajjal.
Amikor mindez kész
összeállítjuk a süteményt: az egyik lapot megkenjük a krém felével, óvatosan
ráhelyezzük az összesült mákos rudakat, megkenjük a megmaradt krémmel, a
tetejére helyezzük a másik lapot.
A csokimázhoz a
tejszínt felmelegítjük, a tűzről levéve
megolvasztjuk benne a csokoládét, a vajjal fényesítjük, a sütemény tetejére
kenjük, hagyjuk megdermedni.
A süteményt egy
éjszakát pihentetjük, másnap szeleteljük.
2 megjegyzés:
Nagyon mutatós és igen finom lehet ez a sütemény! Már felfedeztem a fejlécedben is és kíváncsi voltam milyen?
Kedves Kati, mióta vissza jöttem a blogomra, sok más ujjabb dolgokat felfedeztem a Blogger segitségével. A Google+ nagyon használatos. Fel is tettem a gyögyörüséges és finom sütidet amit anyukáddal készitettél! Puszillak
Megjegyzés küldése