2018. március 27., kedd

Sajtos tallér

Édesanyám keze műve :)


Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 15 dkg vaj, 1 dl tej, 1 tojás, 1, 5 teáskanál sütőpor, só ízés szerint. A töltelékhez:  15 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, pici só ,fél teáskanál pirospaprika.
Elkészítése: A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral,  majd  elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tejet és nyújthatóra gyúrjuk. Ha nagyon ragacsos lenne, akkor kevés lisztet adunk még hozzá. Amíg elkészítjük a sajtkrémet, addig hűtőben tároljuk.
A krémhez a puha vajat elkeverjük a sajttal, paprikával és pici sóval, két részre osztjuk.
A tésztát két részre osztjuk, mindkettőt enyhén lisztezett deszkán vékonyra, téglalap alakúra kinyújtjuk és egyenletesen rákenjük a sajtos krémet, szorosan feltekerjük.  Fóliába csomagolva 2-3 órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A kész rudakat kisujjnyi vastagra vágjuk és 160 fokra melegített sütőben 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük (ne süssük túl, mert könnyen kiszárad!).

Megjegyzés: Ne ijedjünk meg, sütés közben a krémből a vaj kiolvad, de utána hűlés közben magába szívja újra és finom omlós lesz.

Nincsenek megjegyzések: