2020. május 11., hétfő

Sajtgombóc leves

A napokban fedeztem fel én is ezt a levesbetétet, a sajtgombócot, egyszerűen s gyorsan elkészíthető, s nagyon finom :)


Hozzávalók ( 4 - 5 személy részére): 8 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 5 krumpli, 4 szárzeller, 5 gomba, 1 hagyma, 1 póréhagyma, 10 dkg zöldborsó ( friss vagy fagyasztott), 3 evőkanál sűrített paradicsom, petrezselyemzöld, só, bors, kevés olaj. A sajtgombóchoz: 15 dkg mozzarella sajt, 15 dkg liszt, 8 dkg vaj, 1 tojás, só, bors, kevés petrezselyemzöld.
Elkészítése: A sajtgombóchoz a tojást a sóval, borssal felverjük, hozzáadjuk a lereszelt sajtot, a lisztet, a szobahőmérsékletű vajat, a petrezselyemzöldet, alaposan összegyúrjuk, vizes kézzel cseresznye nagyságú gombócokat formázunk.
A kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret megdinszteljük az olajon, amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a felszeletelt szárzellert, a finomra aprított hagymát, póréhagymát, 3 - 4 percig együtt dinszteljük, majd felöntjük kb 3 liter vízzel, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és a gombát. Amikor a zöldségek megpuhultak hozzákavarjuk a paradicsompürét, beletesszük a zöldborsót, újraforraljuk, majd hozzáadjuk a sajtgombócokat, a finomra aprított petrezselyemzöldet, 4 - 5 perc alatt készre főzzük.

Megjegyzés: Mozzarella helyett más sajtot is használhatunk, a sűrített paradicsomot házi paradicsomlére is cserélhetjük, ebben az esetben kevesebb vizet adjunk a leveshez.

Nincsenek megjegyzések: