2020. május 9., szombat

Kolozsvári káposzta

Életem első kolozsvári káposztáját most készítettem, szóval el kellett jönnöm Skóciába, hogy sorra kerüljön ez a finom erdélyi fogás. Ráadásul saját kézzel gyalult és savanyított káposztából. Nagyon finom lett, skót főnökasszonyom is imádta, pedig soha életében nem evett még ilyet.


Hozzávalók: A káposztás alaphoz: 1 kg savanyú káposzta, 1 hagyma, 15 dkg székely szalámi, só, bors, 2 teáskanál pirospaprika, 2 babérlevél, kis csokor friss kapor, kevés olaj. A húsos részhez: 1 kg darált hús ( fele marha, fele sertés), 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, 2 kávéskanál pirospaprika, só, bors, kevés olaj, 30 dkg rizs. A rétegezéshez: 2 dl tejföl.
Elkészítése: A székely szalámit egész vékonyra szeleteljük, kevés olajon kissé megpirítjuk. A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a pirospaprikát, a szalámit, a kiszorított savanyú káposztát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, 2 - 3 percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel ami ellepi, felforraljuk, fedő alatt puhára pároljuk( ha szükséges a vizet még pótoljuk)míg a leve teljesen elfő, majd hozzákavarjuk a finomra aprított kaport. A rizst bő vízben puhára főzzük, leszűrjük.
A finomra aprított hagymát és fokhagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a pirospaprikát, a darált húst, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, felöntjük annyi vízzel ami ellepi, fedő alatt puhára pároljuk. Végül hozzákeverjük a főtt rizst.
Egy hőálló tálban egymásra rétegezzük a káposztás és húsos részt, legfelülre káposzta kerüljön. A tetejére simítjuk a tejfölt, 200 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütjük.

Megjegyzés: Ha a káposzta túl savanyú vagy sós lenne ét is moshatjuk folyó víz alatt. Tejfül helyett natúr joghurtot is használhatunk.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon ügyesen megsütötted ezt a finom erdélyi fogást, ott távol a hazádtól...

Kati írta...

Katalin, köszönöm :) Ha van hozzávaló, bárhol el lehet készíteni :)