2020. május 24., vasárnap

Fokhagymás leves buggyantott tojással

Most először készítettem ilyen fokhagymás levest, nagyon finom lett, nagyon szerettük.


Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 3 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 3 fej fokhagyma, 10 dkg rizs,  személyenként 1 tojás, só. bors, pirospaprika, 2 evőkanál tejföl, kevés olaj, 2 - 3 evőkanál ecet, petrezselyemzöld. Az eresztékhez: 2 evőkanál liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 1 dl víz.
Elkészítése: A meghámozott sárgarépát és petrezselyemgyökeret apró lyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát áttörjük. A lereszelt leveszöldséget megdinszteljük az olajon, míg az olaj szép színt kap tőle, hozzáadjuk a fokhagymát 2 - 3 percig folyamatosan kavargatva együtt dinszteljük, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, felöntjük kb 2, 5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, kb 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a rizst is. Amikor a rizs megpuhult egyenként beleütjük a tojásokat, nem kavargatjuk, míg a tojások megfőnek. Az eresztékhez a tojást csomómentesre kavarjuk a liszttel, majd a tejjel és a vízzel hígitjuk, hőkiegyenlítéssel a tűzről félrehúzott leveshez adjuk, majd a levesbe kavarjuk a tejfölt is. Végül ecettel savanyítjuk s megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel.

1 megjegyzés:

Verus írta...

Még soha nem főztem ilyet, de nagyon jól hangzik! Ki fogom próbálni!😊