2020. május 5., kedd

Bolognai pizzatekercs

Ez a pizzatekercs maradék bolognai szósz felhasználásával készült, de természetesen csak külön erre a célra is elkészíthetjük a szószt.


Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1, 5 dl tej, 1 kávéskanál cukor, fél kávéskanál só, 2 evőkanál  olívaolaj. A töltelékhez:15 dkg darált marhahús, 5 dkg pancetta, 1 sárgarépa, 2 hagyma, kb 3 evőkanál sűrített paradicsom, 2 cikk fokhagyma, só, bors, szárított bazsalikom és oregánó, kevés olaj. 10 dkg reszelt cheddár sajt.
Elkészítése: Először elkészítjük a bolognait. A sárgarépát meghámozzuk, apró lyukú reszelőn lereszeljük. A pancsettát falatnyi kockákra vágjuk, serpenyőben kissé megpirítjuk. A finomra aprított hagymát és a sárgarépát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a sült pancettát, a darált húst, folyamatosan kavargatva fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a bazsalikommal és oregánóval, felöntjük kb annyi vízzel ami ellepi, fedő alatt puhára pároljuk, amikor a levét nagyrészt elfőtte hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, összeforraljuk, ha szükséges még fűszerezzük, hagyjuk kihűlni.
Az élesztőt a cukorral és a langyos tejjel elkeverjük, felfuttatjuk. A liszttel, a sóval, az olívaolajjal, az élesztős tejjel rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. 
Amikor a tészta megkelt, vékonyra nyújtjuk, megkenjük a bolognai szósszal, rászorjuk a reszelt sajtot, szorosan feltekerjük, kb 2 cm széles darabokra felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 - 20 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: