2020. május 4., hétfő

Benedict - tojás spárgával

Benedict - tojás spárgával feldobva, hm....isteni finom :) Hosszab a leírása az elkészítésének, mint amennyi idő alatt elkészül :)


Hozzávalók (2 személy részére): 2 szelet bacon, 8 spárga, 2 gomba, 1 cikk fokhagyma, 4 tojás, 2 zsemle, 5 dkg vaj, pici olaj, só, bors, petrezselyemzöld. A hollandi mártáshoz: 3 tojássárgája, 20 dkg tisztított vaj, 2 evőkanál jéghideg víz, 1 evőkanál citromlé, só, fehérbors.
Elkészítése: A spárga lábát ha esetleg fás, eltávolítjuk. A felolvasztott vajon kissé megfuttatjuk a félbe vágott fokhagymát, majd ki is vesszük a serpenyőből, beletesszük a spárgát, sózzuk, borsozzuk, 2 - 3 perc alatt egyszer átforgatva megpirítjuk, félretesszük, melegen tartjuk, majd megsütjük a vízszintesen kettőbe vágott gombát is, ha szükséges az olajat pótoljuk. Ezután a bacont is pirosra sütjük, melegen tartjuk. Ezután elkészítjük a hollandi mártást. A vajat vízgőz fölött felolvasztjuk, felmelegítjük, hagyjuk leülepedni, a habját leszedjük, majd az aranysárga tiszta vajat leöntjük, vigyázva, hogy ne zavarjuk fel az aljára lerakódott írót. A tojássárgát vízgőz fölött (vigyázva, hogy az edény alja ne érjen a vízbe meg a víz se forrjon, mert rántotta lesz belőle) habosra kavarjuk a vízzel, majd fokozatosan kavargatva hozzáadjuk a vajat míg sűrű majonézhez hasonló szószt kapunk. Végül sóval, borssal és a citromlével ízesítjük, a vízgőz fölött melegen tartjuk.  A négy tojásból buggyantott tojást készítünk. A zsemlét kettőbe vágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk, ráhelyezünk két szelet bacont, a spárgát, a gombát, két buggyantott tojást, majd nyakon öntjük a hollandi szósszal, megszórjuk petrezselyemzölddel, melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: