2020. május 20., szerda

Lusta asszony töltött káposztája

Igazából ez egy maradékhasznosító étel, mert volt egy kevés darált húsom, meg egy kevés savanyú káposztám, azokat használtam fel, csak még egy kevés gombát is adtam a káposztához. Az íze pont olyan, mint a töltött káposztáé, csak, nincs levelekbe töltögetve.


Hozzávalók ( 2 - 3 személy részére): kb 40 dkg savanyú káposzta, 8 gomba, 1 hagyma, 1 babérlevél, só, bors, pirospaprika, kevés olaj, friss kapor. A húsgombócokhoz: 20 dkg darált hús ( sertés és marha vegyesen), 5 dkg rizs, 2 tojás, só, bors, pirospaprika.
Elkészítése: A húsgombócokhoz a darált húshoz hozzáadjuk a rizst, a tojást, a fűszereket, alaposan összedolgozzuk, 10 percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk.
A káposztát kiszorítjuk, ha esetleg túl savanyú lenne akkor hideg vízzel átmossuk.
A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, kissé megpirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, hozzáadjuk a káposztát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel ami ellepi, fedő alatt kb 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a gombócokat, együtt készre főzzük, ha szükséges a vizet forró vízzel pótoljuk, óvatosan, inkább rázogatva mozgatjuk meg, hogy a gombócok ne törjenek össze, végül megszórjuk a finomra aprított kaporral.

Megjegyzés: Tejföllel tálaljuk.