2020. október 13., kedd

Gulyásleves

 Lehet másnak furcsa, de én most készítettem életemben először gulyáslevest. Sima gulyást nagyon gyakran készítek, de ez most készült először az én pályafutásom alatt, nagyon finom lett.

Hozzávalók ( 5 - 6 személy részére): 60 dkg marhalábszár, 5 hagyma, 4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 40 dkg krumpli, 2 teáskanál pirospaprika, késhegynyi chilipaprika, 1, 5 teáskanál őrölt kömény, 3 babérlevél, 1 teáskanál szemes bors, só, 2 paprika, 3 paradicsom, 4 cikk fokhagyma, 4 evőkanál zsír, kis csokor petrezselyemzöld. A csipetkéhez: 1 tojás, 3 evőkanál liszt, só, pici olaj.

Elkészítése: A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük a zsíron, félrehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a pirospaprikát és a chilipaprikát, felöntjük kb 2 dl vízzel, majd a vizet elfőzve zsírjára pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott húst, fehéredésig pirítjuk, sózzuk, megszórjuk a köménnyel, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a meghámozott kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, a babérlevelet, teatojásban a szemes borsot,felöntjük 2, 5 liter vízzel, lefödve 90 percet főzzük, ezután hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a kockára vágott zellert, a kockára vágott krumplit, együtt kb még 1 órát főzzük, míg a hús teljesen megpuhul. Közben elkészítjük a csipetkét, a tojást felverjük, sózzuk, hozzáadjuk az olajat, majd beledolgozzuk a lisztet, míg egynemű masszát kapunk, teáskanállal fél teáskanálnyi darabokat a levesbe szaggatunk, 10 perc alatt készre főzzük, végül a leveshez adjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet. 

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon guszta lett a levesed, és biztos nagyon finom is volt, kívánom hogy még nagyon sokszor főzzed majd meg 😁. Én is hasonlóan készítem, csak kissebb mennyiséggel. Pont most a hétvégén volt nálunk is, most pulyka combból, abból is nagyon jó.