2020. október 25., vasárnap

Snickerdoodle almás és birsalmás sütemény

 Az igazság az, hogy nem tudom teljesen lefordítani ezt a kifejezést magyarra, a Snickerdoodle egy olyan omlós tészta fajta amelyet fahéjas cukorba forgatnak, kekszet is szoktak készíteni belőle. Eredetileg német myelvterületről származik a kifejezés. Almás sütiként istenien finom.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, fél teáskanál sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 1 tojás, 1, 5 dl olaj, 15 dkg barna cukor, 1 tasak vaníliás cukor, pici só. A töltelékhez: 3 alma,  1 birsalma, 2 evőkanál barna cukor, 2 teáskanál fahéj. A szóráshoz: 4 teáskanál fahéjas cukor.

Elkészítése: Az almát és birsalmát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk, összeforgatjuk a fahéjas cukorral. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. Az olajat habosra kavarjuk a cukorral, vaníliás cukorral, sóval, majd hozzákavarjuk a tojást is. A lisztet hozzáadjuk a nedves részhez, összegyúrjuk, míg egynemű masszát kapunk. A tésztát kétfele osztjuk. Egy kisebb kalácsformát kibélelünk sütőpapírral, az aljába belenyomkodjuk a tészta felét, ráhalmozzuk a fahéjas almát, majd a tetejére nyomkodjuk a tészta másik felét, nem baj, ha nem mindenhol fedi, sütés közben amúgy is megnő. a tetejét megszórjuk a fahéjas cukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 30 -35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések: