2020. október 2., péntek

Őszi, színes rakottas

Volt néhány szép színes hozzávalóm itthon, húst nem kívántunk, így ezekből készítettem egy igazi testet - lelket melengető színes rakott ételt. Az előkészítése kicsit hosszas talán, de a végeredmény mindenért kárpótol.

Hozzávalók ( 5 - 6 személy részére): 25 dkg rizs, 40 dkg lilakrumpli, 50 dkg fekete káposzta ( Cavolo nero), 40 dkg cékla, 25 dkg füstölt sajt, 5 dkg parmezán sajt, 1 hagyma, 1 paprika, kevés olaj, só, bors, 4 tojás, 3 evőkanál tejföl, 6 réteslap, 5 dkg vaj.

Elkészítése: A finomra vágott hagymát és kockákra vágott paprikát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, felöntjük négyszer annyi vízzel, mint a rizs, fedő alatt puhára pároljuk. A lilakrumplit héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A fekete káposzta vastag ereit kivágjuk, kissé megvagdaljuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, a vizet jól kinyomkodjuk belőle. A céklát hosszában kettőbe vágjuk, sózzuk, megkenjük kis olajjal, alufóliával lefedett tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 1 óra alatt megsütjük, meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. A sajtot szintén lereszeljük. A vajat megolvasztjuk, mindegyik réteslapot megkenjük vele, egy kerámia edényben egymásra helyezzük a lapokat, majd belerétegezzük a kész hozzávalókat: rizs, sajt, lilakrumpli, rizs, sajt, fekete káposzta, cékla, a tetejére ismét sajt és a parmezán sajt. A tojást sózzuk, borsozzuk, felverjük, hozzákavarjuk a tejfölt, ráöntjük a rétegezett zöldségekre, ha nem itatná át teljesen akkor késsek kissé megszurkáljuk, hogy a tojás átjárja az egész rakottast. 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt készre sütjük. Forrón egy kicsit nehezebb lesz szeletelni, kihűlve szépen szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések: