2020. október 27., kedd

Birsalma dzsem

 Ezt a receptet egy román oldalon találtam, nagyon megtetszett, így kis módosítással elkészítettem. Mind a 10 újjunkat megnyalhatjuk utána. :)

Hozzávalók: 2 kg birsalma, 1 kg cukor, 4 tasak vaníliás cukor, 1 citrom, 4 dl víz, pici szalicil.

Elkészítése: A birsalmát alaposan megmossuk, magházát eltávolítjuk, cikkekre vágjuk. A cukorból, vaníliás cukorból, a felkarikázott citrommal, a vízzel szirupot főzünk, míg a tányérra cseppenve nem folyik el. A birsalmát csak ekkor reszeljük le nagylyukú reszelőn, hogy ne barnuljon meg túlságosan. A lereszelt birsalmát a sziruphoz adjuk, jól belekeverjük, hogy mindenhol födje, közepes lángon felforraljuk, 1 percig hagyjuk főni, majd vizes konyharuhával letakarva 15 percet pihentetjük. Ezt a folyamatot összesen ötször ismételjük meg, végül tiszta befőttesüvegekbe töltjük, a tetejére késhegynyi szalicit szórunk, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Kihűlve teljesen kocsonyaszerű állaga lesz.

Nincsenek megjegyzések: