2020. október 24., szombat

Narancsos, csokoládés cékladzsem

 Ezt a dzsemet ínyenceknek ajánlom, különleges és nagyon finom.

Hozzávalók ( 3 kisebb befőttesüveghez): 1, 30 dkg cékla, 10 dkg barna cukor, 10 dkg 50 %-os fekete csokoládé, 1 érett narancs leve, 1 tasak vaníliás cukor, 3 késhegynyi szalicil.

Elkészítése: A céklát alaposan megmossuk, hosszában kettőbe vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, alufóliával befödjük, 200 fokra előmelegített sütőben kb 1, 5 óra alatt készre sütjük, az utolsó fél órában kifödjük. Hagyjuk langyosra hűlni, meghámozzuk, kockára vágjuk, késes aprítóban pürésítjük. Hibátlan zománcú edénybe tesszük, hozzáadjuk a narancs kifacsart levét, felforraljuk, hozzáadjuk az aprólyukú reszelőn lereszelt csokoládét, a barna cukrot, folyamatosan kavargatva, közepes lángon, kb 15 percig együtt főzzük, tiszta befőttes üvegekbe kanalazzuk, a tetejét megszórjuk a késhegynyi szalicillel, rácsavarjuk a fedelét, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: Süteményekhez, pudingokhoz, pohárkrémekhez, joghurthoz használhatjuk, de önmagában is nagyon finom.


Nincsenek megjegyzések: