Arany János "marcza-fánk"-ja :) Nagyon finom, percek alatt elfogyott :)
Hozzávalók (kb. 30 - 35 darabhoz): 2 tojás, csipetnyi só, 1 evőkanál
cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja, 10 evőkanál liszt, 3, 5 dl tej. Olaj a sütéshez.
Elkészítése: A
tojást habosra kavarjuk a sóval, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal,
hozzákavarjuk a lisztet, majd a tejjel palacsintatészta sűrűségűre
hígitjuk. Evőkanalanként a
felforrósított olajba csurgatjuk, aranybarnára
sütjük. Porcukorral megszórva, baraclekvárral tálaljuk.
Megjegyzés: Arany János a fánk leírását egyik tréfás
levelében küldte el Debrecenbe, régi költőbarátjának Szilágyi Istvánnak .
Íme a levélrészlet:
"... itt a recipe: üss egy csuporba (például) két
tojást. Belé egy kevés sót, cukrot. Verd össze jól és önts hozzá egy meszely
tejet; annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű legyen. Akkor tégy zsírt
tepsibe, egy ujjnyi vastagul, s ezt forrald fel. Mikor legjobban forr, a
tésztát kanalankint rakd belé, egy-egy kiskanállal egyhelyre és pirosra süsd
meg. Punctum. Ez fiam, oly egyszerű, hogy magad is megcsinálhatod. Hirtelen
étel, amikor hamar kell valamit csinálni!!!..." (Egy meszely = a régi
iccének a fele, pontosabban: 0,35 l)
3 megjegyzés:
Bő olajban sül, mint a fánk vagy csak úgy, mi nt a palacsinta.
Szia, Nèvtelen, Isten hozott nálam :) Bö olajban sül, mint a fánk :) Gyere máskor is :)
Köszönöm szépen gyors válaszodat. Régóta járok ide, szorgalmasan olvasom blogodat, nagyon tetszik.Gratulálok. Éva
Megjegyzés küldése