2017. február 12., vasárnap

Konfitált kacsa zöldpetrezselymes rizottóval

Az az örömünk volt a tavaly és az idén, hogy a Párom nagyszülei neveltek kacsákat, amelyekből nekünk is jutott kettő, így több különböző kacsás ételt is kipróbálhattunk. Utoljára a rozé kacsamell volt terítéken, most pedig kipróbáltam a konfitált kacsát, amelyről rengeteg jót olvastam, s már rég készültem elkészíteni. Ez a kacsa is házi kukoricán nevelkedett, szép és sok zsírja lett, így volt miben konfitálni is. És én is megerősíthetem, amit mások is mondanak, soha életemben nem ettem még ilyen omlósra sült kacsacombot. Egyszerűen isteni, elolvad az ember szájában.


Hozzávalók (2 személy részére): két kacsacomb, két kacsaszárny, 1 kacsamáj, só, bors, fokhagymás só, bazsalikom, 3 babérlevél, 5 cikk fokhagyma, 20 szem színes bors, 3 dl kacsazsír. A rizottóhoz: 20 dkg szép gömbölyded szemű rizs (vagy rizottónak való rizs), 10 dkg fekete rizs, 1 hagyma, fél dl fehérbor, fél liter húsleves (vagy zöldségleves),2 evőkanál citromlé, 10 dkg reszelt parmezán, só, bors, nagy csokor zöldpetrezselyem, kevés olaj.
Elkészítése: A kacsahúst előző nap alaposan bepácoljuk a sóval, borssal, fokhagymás sóval, bazsalikommal, egy zacsóba tesszük, 24 órát a hűtőben pihentetjük. Ezután a pácot lemossuk a húsról, egy mélyebb edénybe helyezzük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és ráöntjük a megolvasztott kacsazsírt, hozzáadjuk a babérlevelet, a fokhagymát, a borsot, felforraljuk, majd alacsony hőfokon, csak éppen gyöngyöztetve 3 órát pároljuk, sütjük, a májat csak az utolsó 15 percben adjuk hozzá. Amikor elkészült a húst kevés kacsazsíron kissé átpirítjuk.
A fekete rizset bő vízben, kevés sóval puhára főzzük, leszűrjük, kihűtjük. A  finomra aprított hagymát kevés felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, vigyázva, hogy ne égjen meg, hozzáadjuk a rizst, picit átforgatjuk az olajon amíg fehéredni kezd, sózzuk, hozzáöntjük a fehérbort, addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog, a bort felissza a rizs, ezután fokozatosan adjuk hozzá a húslevest, egyszerre csak annyit, amennyit 5 - 6 perc alatt beszív a rizs. Amikor a rizs megpuhult, de nem szétfőtt hozzákavarjuk a fekete rizset, a citromlét, a parmezánt és a finomra aprított petrezselyemzöldet. A konfitált kacsát a rizottóval tálaljuk.

1 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon finom lehetett! Persze így könnyű finomat sütni főzni, ha az ember lánya házi szárnyast kap :-) :-)