Hozzávalók (2
kenyérhez): 50 dkg kenyérliszt, 4 dl langyos víz, 1 dkg élesztő, 1
teáskanál cukor, késhegynyi só, 10 dkg kimagozott
fekete olívabogyó, 1 maréknyi héj nélküli tökmag, kevés zabpehely.
Elkészítése:
1.
A
lisztet egy tálba szórjuk, közepébe egy mélyedést készítünk, beleszórjuk az
élesztőt, a cukrot, kevés tejet öntünk rá, hagyjuk felfutni.
2.
Amikor
az élesztő felfutott, a hozzávalókat összedolgozzuk, de nem dagasztjuk,
terítővel lefödve szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.
3.
A
pihentetés után a tésztát egy lisztezett terítőre borítjuk, téglalap alakúra
formázzuk, megszórjuk a kimagozott olívabogyóval, a tökmaggal.
4.
A
megszórt tésztát meghajtogatjuk fentről le, lentről fel, balról jobbra, jobbról
balra, majd letakarva szobahőmérsékleten 8 órát pihentetjük.
5.
A
pihentetés után a tésztát kétfele osztjuk, négyzet alakúra huzogatjuk,
megformázzuk, a felső két sarkát háromszög alakban behajtjuk, utána a csúcsát
is, ugyanezt megismételjük alulról is, majd az illesztésnél az ujjunkal
összecsípjük.
6.
A
hosszúkás kenyereket megcsavarjuk, s még
1 órát konyharuhában pihentetjük.
7.
A
pihentetés után sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megspricceljük vízzel,
megszórjuk a zabpehellyel, egy mély
tepsit szintén megspriccelünk vízzel, ráborítjuk, 30
percig sütjük, magas
hőmérsékleten, majd levesszük a hőmérsékletet s még 10 percig sütjük, majd 10 – 15 perc alatt
megpirítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése