Hozzávalók (kb 4 – 5 személy részére): 50 dkg szárazbab, 1 hagyma, 3 babérlevél, 1 befőttes üveg birsalma befőtt, só, 1 dl tejföl, 3 evőkanál ecet, szárított zöldpetrezselyem. A rántáshoz: 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl víz.
Elkészítése: A babot
egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap a babot kb 3 liter vízben főni
tesszük, amikor felfőtt hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, a babérlevelet,
alacsony lángon puhára főzzük. Amikor a
bab majdnem megpuhult sóval ízesítjük. A birsalma befőttet leszűrjük, amikor a
bab teljesen megpuhult a leveshez adjuk, 3 percig együtt főzzük. A lisztet
rózsaszínre pirítjuk az olajon, felöntjük a tejjel és a vízzel, hőkiegyenlítéssel
a leveshez adjuk, besűrítjük, ha szükséges még sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt, a
zöldpetrezselymet, az ecetet, összeforraljuk.
Megjegyzés: Friss birsalmával is készíthetjük, a birsalmát
jól megmossuk, maghéját eltávolítjuk, felszeleteljük, a megpuhult babhoz adjuk,
kicsivel több ideig főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése