2017. február 10., péntek

Birsalmás bableves

Hát ez a leves egészen mostanáig nem létezett számomra, amíg nem olvastam Gárdonyi Ida regénye című művében, de most már tudom, hogy ez valami különlegesen ínyenc, finom leves :) Szeretem nagyon :)


Hozzávalók (kb 4 – 5 személy részére): 50 dkg szárazbab, 1 hagyma, 3 babérlevél, 1 befőttes üveg birsalma befőtt, só, 1 dl tejföl, 3 evőkanál ecet, szárított zöldpetrezselyem. A rántáshoz: 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl víz.
Elkészítése:  A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap a babot kb 3 liter vízben főni tesszük, amikor felfőtt hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, a babérlevelet, alacsony lángon puhára főzzük.  Amikor a bab majdnem megpuhult sóval ízesítjük. A birsalma befőttet leszűrjük, amikor a bab teljesen megpuhult a leveshez adjuk, 3 percig együtt főzzük. A lisztet rózsaszínre pirítjuk az olajon, felöntjük a tejjel és a vízzel, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, besűrítjük, ha szükséges még sózzuk, hozzáadjuk a tejfölt, a zöldpetrezselymet, az ecetet, összeforraljuk.
Megjegyzés: Friss birsalmával is készíthetjük, a birsalmát jól megmossuk, maghéját eltávolítjuk, felszeleteljük, a megpuhult babhoz adjuk, kicsivel több ideig főzzük.


Nincsenek megjegyzések: