Hozzávalók (2 személy részére): két kacsacomb, két kacsaszárny, 1 kacsamáj, só, bors, fokhagymás só, bazsalikom, 3 babérlevél, 5 cikk fokhagyma, 20 szem színes bors, 3 dl kacsazsír. A rizottóhoz: 20 dkg szép gömbölyded szemű rizs (vagy rizottónak való rizs), 10 dkg fekete rizs, 1 hagyma, fél dl fehérbor, fél liter húsleves (vagy zöldségleves),2 evőkanál citromlé, 10 dkg reszelt parmezán, só, bors, nagy csokor zöldpetrezselyem, kevés olaj.
Elkészítése: A kacsahúst előző nap alaposan bepácoljuk a sóval, borssal, fokhagymás sóval, bazsalikommal, egy zacsóba tesszük, 24 órát a hűtőben pihentetjük. Ezután a pácot lemossuk a húsról, egy mélyebb edénybe helyezzük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és ráöntjük a megolvasztott kacsazsírt, hozzáadjuk a babérlevelet, a fokhagymát, a borsot, felforraljuk, majd alacsony hőfokon, csak éppen gyöngyöztetve 3 órát pároljuk, sütjük, a májat csak az utolsó 15 percben adjuk hozzá. Amikor elkészült a húst kevés kacsazsíron kissé átpirítjuk.
A fekete rizset bő vízben, kevés sóval puhára főzzük, leszűrjük, kihűtjük. A finomra aprított hagymát kevés felforrósított olajon üvegesre dinszteljük, vigyázva, hogy ne égjen meg, hozzáadjuk a rizst, picit átforgatjuk az olajon amíg fehéredni kezd, sózzuk, hozzáöntjük a fehérbort, addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog, a bort felissza a rizs, ezután fokozatosan adjuk hozzá a húslevest, egyszerre csak annyit, amennyit 5 - 6 perc alatt beszív a rizs. Amikor a rizs megpuhult, de nem szétfőtt hozzákavarjuk a fekete rizset, a citromlét, a parmezánt és a finomra aprított petrezselyemzöldet. A konfitált kacsát a rizottóval tálaljuk.
1 megjegyzés:
Nagyon finom lehetett! Persze így könnyű finomat sütni főzni, ha az ember lánya házi szárnyast kap :-) :-)
Megjegyzés küldése