Már nagyon rég készülök rókagombás rizottót készíteni, évek óta, csak nagyon rég nem találtam rókagombát hozzá. De most nagybátyám szedett egy szép adaggal, így elkészülhetett a rizottó is. Nagyon finom lett, még édesapám is megette :)
Hozzávalók (4 személy részére): 40 dkg szép
gömbölyded szemű rizs (vagy rizottónak való rizs), 1 hagyma, 1 maréknyi friss zöldborsó, fél dl fehérbor,
fél liter húsleves (vagy zöldségleves),1 evőkanál citromlé, 10 dkg reszelt
parmezán, só, bors, 30 dkg rókagomba, kis csokor petrezselyemzöld, kevés olaj.
Elkészítése: A rókagombát megmossuk, lecsepegtetjük, felszeleteljük, kevés olajon, sóval, borssal saját levében megpároljuk, majd megpirítjuk.
A finomra aprított hagymát kevés felforrósított
olajon üvegesre dinszteljük, vigyázva, hogy ne égjen meg, hozzáadjuk a rizst,
picit átforgatjuk az olajon amíg fehéredni kezd, sózzuk, hozzáöntjük a
fehérbort, addig kavargatjuk, míg az alkohol elpárolog, a bort felissza a rizs,
ezután fokozatosan adjuk hozzá a húslevest, egyszerre csak annyit, amennyit 5 -
6 perc alatt beszív a rizs. Amikor a rizs már puhulni kezd hozzáadjuk a zöldborsót is. Amikor a rizs megpuhult, de nem szétfőtt
hozzákavarjuk a rókagombát, a parmezánt és a finomra aprított petrezselyemzöldet.
1 megjegyzés:
De finom lehetett rókagombával! Már én is rég készülök valamilyen rizottót készíteni :-)
Megjegyzés küldése