Hozzávalók:(kb 6
személy részére) : 30 dkg éjszakára beáztatott fehérbab(paszuly), 4 megsütött,
fagyasztott padlizsán, 2 evőkanál olívaolaj, 1 – 2 karika csípőspaprika, 1
evőkanál apróra vágott friss bazsalikom, 1 evőkanál apróra vágott
petrezselyemzöld , 6 – 7 dl csirke- vagy zöldségalaplé, 6 evőkanál tejföl, só, bors. A csirkealapléhez: 1 csirke csontos részei,
de lehet egy egész csirkéből is készíteni, 5 - 6 közepes sárgarépa, 1 kisebb
darab zeller, 2 hagyma, 1 zöld paprika,3 - 4 szál petrezselyemzöld , 3 – 4
lestyán levél, só, kb 20 szemesbors. A tálaláshoz 1 szál grillkolbász,
kevés olaj.
Elkészítése:
1.
A
paszulyt előző este beáztajuk, hogy megdegedjen.
2.
Előkészítjük
a csirkealaplé hozzávalóit: a csirkehúst, a leveszöldségeket, a hagymát, a
paprikát, a zöldfűszereket, a borsot.
3.
A
megmosott csirkehúst a zöldségekkel, a kicsumázott, kettőbe vágott paprikával,
az egészben hagyott hagymával, teatojásba tett szemesborssal, sóval együtt
puhára főzzük.
4.
Előkészítjük
a leves hozzávalóit: az alaplét, a megsütött padlizsánt, a beáztatott paszulyt,
a zöldfűszereket, a tejfölt, a csípőspaprikát.
5.
A
beáztatott babot kb 1, 5 liter vízzel puhára főzzük.
6.
Egy
mélyebb fazékban az olívaolajon megfonnyasztjuk a finomra aprított fokhagymát,
a chilipaprikát, a bazsalikomot és a petrezselymet, vigyázva, hogy ne égjenek
meg.
7.
Erre
rátesszük a kissé megvagdalt padlizsánt, a leszűrt paszulyt, felöntjük az
alaplével, fűszerezzük, hagyjuk 15 percet így együtt főni.
8.
A
kész levest botmixerrel pürésítjük, majd hozzákavarjuk a tejfölt.
9.
A
kolbászt kis karikára vágjuk az olajon megpirítjuk.
Megjegyzés: A
maradék alaplét is hasznosíthatjuk, benne hagyjuk a húst és a zöldségeket,
kiegészítjük a paszuly levével, száraztésztát főzünk bele, s máris megvan a
másnapi levesünk is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése