2016. március 29., kedd

Bramboračka vagyis Cseh krumplileves erdei gombával

Azon a bizonyos prágai kiránduláson nagyon megszerettük a cseh konyhát. Most egy olyan levest készítettem el, amit ott ettem, a Kozlovna Apropos nevű étteremben. Garantálhatom, pont ugyanolyan lett az íze, imádom :)


Hozzávalók (5 - 6 személy részére): 50 dkg krumpli, 2 közepes sárgarépa, fél zellergumó, 15 dkg kelkáposzta, 1 befőttes üveg saját levében eltett pereszke, 5 gomba, 1 hagyma, 1 kisebb póréhagyma, 5 cikk fokhagyma, só, bors, 1 evőkanál szárított majoránna, kevés olaj, 3 evőkanál liszt, kis csokor friss petrezselyemzöld.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, sárgarépát, zellert, kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, kb 10 percig együtt pároljuk, felöntjük kb 3 liter vízzel, hozzáadjuk a majoránnát, felforraljuk, puhára főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a felszeletelt és az üvegben eltett gombát, 6 - 8 percig együtt főzzük, ha szükséges még fűszerezzük. A lisztet simára kavarjuk 3 - 4 dl levessel, szűrőn keresztül a leveshez adjuk, összeforraljuk,végül megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel. Cipóban tálaljuk.

Megjegyzés: Készíthetjük friss vagy szárított erdei gombával is. Ha szárított gombát használunk, főzés előtt 1 órával áztassuk langyos vízbe.


2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon csábítóan néz ki!

Kati írta...

Katalin, ugye? :) Köszi :)