Hozzávalók (10 kalácshoz): a tésztához: 4
kg liszt, 2 liter tej, 4 tojás, 50 dkg + 5 evőkanál cukor, 0, 5 dl olaj, 1
citrom lereszelt héja, 10 dkg élesztő, 1 evőkanál só. A töltelékhez: 1, 25 kg
darált dió, 50 dkg mák, 2 csésze cukor, 2 dl tej. A kenéshez: 2 tojássárgája.
Elkészítése: az élesztőt az 5 evőkanál
cukorral, a sóval fél liter langyos
tejben felfuttatjuk. A lisztet
átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, az olajat,a citromhéjat, a felfuttatott élesztőt, fokozatosan adagolva
hozzá a tejet jól megdagasztjuk, 5 cipót formálunk belőle, melegen helyen
duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük
a tölteléket. A diót elkeverjük 1 csésze cukorral, megforazzuk 1 dl forró
tejjel, jól elkavarjuk. A mákot szintén elkeverjük 1 csésze cukorral,
megforázzuk 1 dl forró tejjel, jól elkavarjuk. Amikor a tészta megkelt
lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk, megszórjuk a töltelékkel,
felcsavarjuk, megkenjük a felvert tojássárgával, közepes hőfokon pirosra
sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése