2016. március 20., vasárnap

Diós és mákos kalács

Drága Margit néni sütötte :)


Hozzávalók (10 kalácshoz): a tésztához: 4 kg liszt, 2 liter tej, 4 tojás, 50 dkg + 5 evőkanál cukor, 0, 5 dl olaj, 1 citrom lereszelt héja, 10 dkg élesztő, 1 evőkanál só. A töltelékhez: 1, 25 kg darált dió, 50 dkg mák, 2 csésze cukor, 2 dl tej. A kenéshez: 2 tojássárgája.
Elkészítése: az élesztőt az 5 evőkanál cukorral, a sóval  fél liter langyos tejben felfuttatjuk.  A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, az olajat,a citromhéjat,  a felfuttatott élesztőt, fokozatosan adagolva hozzá a tejet jól megdagasztjuk, 5 cipót formálunk belőle, melegen helyen duplájára kelesztjük.  Közben elkészítjük a tölteléket. A diót elkeverjük 1 csésze cukorral, megforazzuk 1 dl forró tejjel, jól elkavarjuk. A mákot szintén elkeverjük 1 csésze cukorral, megforázzuk 1 dl forró tejjel, jól elkavarjuk. Amikor a tészta megkelt lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk, megszórjuk a töltelékkel, felcsavarjuk, megkenjük a felvert tojássárgával, közepes hőfokon pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: