Hozzávalók (2 személy részére) : 1 nyúl gerince (vagy más nyúlhús), 2 nagyobb szelet szalonna, 1 hagyma, só, bors. Az almaszószhoz: 4 alma, 1 teáskanál ecetes tárkony (vagy friss), 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 - 2 dl tej, só, 3 - 4 evőkanál citromlé. A krumplipüréhez: 5 - 6 közepes krumpli, 5 dkg vaj, 1 dl tej, 5 dkg gouda sajt, só.
Elkészítése: A nyúlhúst sózzuk, borsozzuk. A kis kockákra vágott szalonnát kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát és a húst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük 2 - 3 dl vízzel, puhára pároljuk, ha szükséges a vizet pótoljuk közben, végül zsírjára sütjük. A kicsumázott, felszeletelt almát a vajon kissé megpároljuk, hozzáadjuk a tárkonyt, pici sót, kevés vizet töltünk rá, puhára pároljuk. Amikor az alma megpuhult, megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejjel, ha szükséges sózzuk, folyamatosan kavargatva besűrítjük. Végül a citromlével savanyítjuk. A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, enyhén sós vízben puhára főzzük, a vizet leöntjük róla. Hozzáadjuk a vajat, a tejet, a lereszelt sajtot, krumplitörővel habosra verjük.
Weöres Sándor: Tavaszvárók
Megládd, megint futunk a berken át,
feledve tél jegét.
A záros kert-ajtón s a kerten át,
ha felszikkadt a rét.
Most hűs estére hűsebb éjszakát
borít fehér sötét.
De majd megint futunk a berken át
s fogjuk köröskörűl az almafát,
feledve tél jegét,
ha felszikkadt a rét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése