2020. szeptember 30., szerda

Szilvaízes kelt kifli

 Szintén édasanyám kezét dícséri :) Isteni finom :)

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2, 5-3 dl langyos tej, 2 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 3 evőkanál cukor, 1 citrom lereszelt héja, 8 dkg vaj. A töltelékhez: kb 1 kisebb befőttes üveg üstben főtt szilvaíz. A kenéshez: 1 tojás.

Elkészítése: Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt, a cukrot, a citromhéjat, evőkanállal lassan beledolgozzuk a lisztet, majd összegyúrjuk és hólyagosra dagasztjuk. Végül a tésztába beledolgozzuk a megolvasztott vajat. A kész tésztát kb 6 – 8 egyenlő részre osztjuk, mindeniket kör alakúra nyújtjuk, 8 – ba vágjuk, minden háromszög szélesebbik részére egy jó teáskanányi szilvaízet teszünk, kifli formára felcsavarjuk. A kész kifliket megkenjük a felvert tojással, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk távol egymástól, 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


Megjegyzés: Szilvaíz helyett más vastagabb dzsemmel is készíthetjük, vagy akár ordával, csokoládéval.


Nincsenek megjegyzések: