2018. április 5., csütörtök

Rahátos kalács

Itt Hollandiában a török üzletekben nagyon finom rahátot árulnak, nagyon megkívántam húsvétra nagymamám rahátos kalácsát, hát elkészítettem a mienket, úgy örvendek, hogy sikerült, mert nem nagyon szoktam ilyen kelt tésztákat készíteni.


Hozzávalók: 45 dkg finomliszt, 6 dkg cukor, csipet só, 2 tojássárgája, 1 citrom reszel héja,, 3 dl tejszín, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál langyos tej, 1 kávéskanál cukor, 30 dkg kis kockára vágott rahát. 1 tojás a kalács lekenéséhez.
Elkészítése: A lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk az 1 kávéskanál cukrot, ráöntjük a 2 evőkanál langyos tejet. Hagyjuk felfutni, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a tejszínt, a citromhéjat, a sót, majd kézzel könnyű kalácstésztát dagasztunk. Ha szükséges még kis lisztet adunk hozzá. A bedagasztott tésztát a tálban hagyjuk duplájára kelni(kb. fél óra). Amikor megkelt kiborítotjuk egy enyhén lisztezett felületre és kb. 3-4 mm vastag téglalapot nyújtunk belőle, megszórjuk a raháttal, feltekerjük, sütőpapírral bélelt kalácsformába helyezzük, letakarjuk, hagyjuk duplájára kelni. Ekkor megkenjük a felvert tojással, kb 175 fokra előmelegített sütőben, fél óra alatt megsütjük. Ha túlságosan pirulna a teteje letakarjuk alufóliával.

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Katikám mi az a rahát ???? színes, gyümölcsízesítésű zseléscukorka ???? darabolva ???? már mióta fúrja az oldalamat, mit neveztek ti rahátnak ?????

Kati írta...

Anikó, a rahát az eredetileg egy török édesség, szultánkenyérnek vagy lokumnak is nevezik, cukorból és keményítőből készül, Lehetnek benne diófélék is. Nem cukorka, de zselés állagú. Nálunk Romániában rahátnak nevezik. Itt olvashatsz többet róla: https://hu.wikipedia.org/wiki/Lokum