Az olaszok
bablevese kicsit másabb, mint a mienk, talán egészségesebb is picivel, mivel
nem sűrítik liszttel, tejföllel, füstölt húst sem tartalmaz. De mégsem idegen
számunkra, hiszen a puliszka, amivel tálalják, nálunk is sokak kedvence.
Hozzávalók (4 – 5 személy részére): Kb 60 dkg aprószemű száraz fehérbab, 1 hagyma, 3 – 4 cikk fokhagyma, 3- 4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, fél citrom leve, só, bors. A puliszkához (polentához): 15 dkg kukoricaliszt, kb fél liter víz, só, kevés olívaolaj. A tálaláshoz: kevés sajt, petrezselyemyöld.
Elkészítése: Először
elkészítjük a puliszkát. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet,
sózzuk,folyamatosan kavargatva besűrítjük. A tűzről levéve, 10 percet lefödve
pihentetjük, majd kiborítjuk, hagyjuk kihűlni.
A babot kb 2
liter vízben főni tesszük, sózzuk, amikor felfőtt hozzáadjuk a finomra aprított
hagymát, valamint az egészben hagyott leveszöldséget. Amikor minden megpuhult a
leveszöldséget eltávolítjuk, a levest kétfele osztjuk, felét botmixer
segítségével pürésítjük, majd összekavarjuk az egészben hagyott babbal. Végül a
citromlével savanyítjuk, borssal fűszerezzük.
A kihűlt
puliszkát falatnyi kockákra vágjuk, a felforrósított olívaolajon kissé
megpirítjuk. A levest puliszkakockákkal, vékony sajtszeletekkel,
petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Megjegyzés: Az
olaszok igazából parmezán sajttal tálalják, de más sajttal is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése