Kicsit szétnéztem, hogy honnan is eredhet a sütemény neve, rájöttem, hogy valószínű az eredeti Mondriani - sütemény nyomán. Piet Mondrian egy holland festő volt, aki többek között a kubizmus irányzatban, stílusában is alkotott, egyik híres festménye nyomán A San Francisco-i Museum of Modern Art tetején fekvő Blue Bottle kávézóban Caitlin Freeman sütött egy süteményt, amit róla neveztek el. Caitlin Freemannek kötete is megjelent azokról a süteményekről, amelyeket ebben a kávéházban sütött, festmények alapján.
Geometrikus formája miatt lett ez a sütemény is Mondriani- sütemény szerintem. Én megtartottam a nevét :)
Hozzávalók (20 * 20 cm -es tepsihez): a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 25 dkg lágy vaj, 7 szobahőmérsékletű tojás, 2 evőkanál kakaópor, 1 csipet só, 1 citrom lereszelt héja. A bevonathoz: 2 dl tejszín, 25 dkg keserű csokoládé, 5 dkg vaj. Az összeragasztáshoz: néhány evőkanál barackdzsem. A diszítéshez: kevés kakaópor, saját kezűleg készített lepkés sablon.
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk. A vajat simára kavarjuk a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, a citromhéjat, a sót, ezzel is simára kavarjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A felvert tojásfehérjét a vajas masszához forgatjuk, óvatosan beleforgatjuk a lisztet is, amíg egynemű masszát kapunk. A kész massza kb 1 kg sulyú lesz. A masszát két részre osztjuk, az egyik részhez hozzákeverjük a kakaóport is. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, ha nincs ilyen kis négyzet alakú tepsink, akkor a nagyobb tepsit lemérjük, karton papírból egy elválasztót készítünk bele, tökéletesen megfelel. Ezután előmelegített sütőben, közepes hőfokon egymásra rétegezve (egy fehér - egy barna) sütjük meg a süteményt. 10 dkg (nem muszáj mérni ez egy jó evőkanálnyi massza) fehér masszát elkenünk a tepsi alján, 2 - 3 perc alatt megsütjük, kivesszük a sütőből rákenünk 10 dkg kakaós barna masszát, 2 - 3 perc alatt megsütjük, ezt így folytatjuk váltakoztatva, míg mindkét massza elfogy. A kész süteményben 5 fehér és 5 barna csíknak kell lennie. A süteményt hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt vonalzó segítségével leszélyezzük, 4 egyenlő darabra osztjuk, vágjuk. A négy darabból kettőt úgy állítunk alul, hogy egyikben vízszintesen legyenek a csíkok, a másikban függőlegesen, a dzsemmel összeragasztjuk őket, ezután a másik két darabot pont fordítva helyezzük, a függőleges csíkokat a vízszintesre, a vizszintes csíkokat a fügőlegesre, ezt is összeragasztjuk a dzsemmel, szorosan műanyag fóliába tekerjük, vigyázva a szélekre, 1 éjszakát hűtőben pihentetjük, hogy jól összeálljon.
Másnap a tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokoládét, simára kavarjuk, majd levéve a tűzről hozzákavarjuk a vajat is. A süteményt egy rácsra vagy fa lapítóra helyezzük, leöntjük a csoki bevonattal, ha nem vonná be mindenhol az oldalát, szilikon lapáttal elsimítjuk, hideg helyen hagyjuk megkötni, megszilárdulni. Ezután ráhelyezzük a sablont, egy kis szűrő segítségével megszórjuk kakaóporral, majd óvatosan eltávolítjuk a sablont.
Sablon készítése
Hozzávalók: vastagabb papír, sütemény kiszúró, drót, hobby ragasztó pisztoly, olló.
Elkészítése: A papírra a sütemény kiszúró segítségével megrajzoltam két lepkét, kivágtam, majd a ragasztópisztollyal a drótra erősítettem. A drót azért szükséges, mert így könnyen eltávolítható a sablon, anélkül, hogy sérülne a minta.
Az eredeti Mondriani - sütemény, amit Caitlin Freeman sütött |
2 megjegyzés:
Nagyon szép lett, ügyesek vagytok édesanyáddal! :-)
Teller - cake, köszönjük :) Azóta már újból elkészült :)
Megjegyzés küldése