Hozzávalók
(3
– 4 befőttesüveghez): 1,30
kg tiszta narancshús ( kb 15 nagyobb narancs), 20 dkg cukor, 1 tasak
vaníliás cukor, 1,
5 teáskanál agar – agar por, 1 dl narancslé, 1
naracs héjából néhány darabka a fehér rész nélkül
Elkészítés: A narancsokat meleg vízben, szivaccsal alaposan
megmossuk,
egynek a héjából néhány darabot a fehér rész nélkül
lehámozunk.
A narancsokat
meghámozzuk,
cikkekre szedjük,
a narancs húsát kifilézzük,
kissé összetörjük. A narancshoz kevés vizet adunk, hibátlan
zománcú edényben felforraljuk, míg kissé összzeesik, ekkor
hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, úrafforraljuk. A
narancslét felmelegítjük, feloldjuk benne az agar – agar port,
majd a narancshúshoz adjuk, alaposan összekavarjuk. A lekvárt még
forrón tiszta befőttesüvegekbe töltjük, száraz dunsztba hagyjuk
kihűlni.
Megjegyzés:
A
tengeri vörösmoszatból kinyert zselésítő anyag, az agar-agar
(E-nyelven: E-406) már nem csak őshazájában, Ázsiában népszerű:
a zselatin helyettesítőjeként mifelénk is egyre többen
használják.
Ha
a narancslekvárt szeretnénk hosszabb távra tartósítani, pici
szalicilt is szórjunk a tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése