Mozzarella
sajt
Az
eredeti mozzarella porcelánfehér színű ( mert a bivaly tejében
nincs karotin), szálas szerkezetű gyúrt sajt, amely az
olaszországi Campania és Lazio tartományból származik, a
háziasított vizibivaly tejéből készítik. Azért szálas
szerkezetű, mert a készítése során, a sajt zsírdús alapanyagát
addig gyúrják, nyújtják, amíg formázhatóvá válik. A
mozzarella friss sajt, nincs érlelve, sőt izesítve sem,
tartósítószert sem tartalmaz.
A
kereskedelemben sós vízben tárolva forgalmazzák. A nálunk
megvásárolható mozzarellák nagy része sajnos nem bivalytejből,
hanem tehéntejből készül. Az eredeti bivalymozzarellát 1996 –
tól védetté nyilvánították. Gyakran
nevezik a „mediterrán konyha királynőjének”, „fehér
aranynak” vagy az „asztalok gyöngyének” is.
Formáját
tekintve napjainkban vásárolhatunk hagyományos nagyobb és mini
mozzarella golyókat is, ez utóbbi kiválóan mutat salátákban,
nyársra tűzve akár.
A
mozzarella legfinomabb salátákban, mint pl. a hagyományos Caprese
saláta, valamint pizzára olvasztva , de a vele készülő
recepteknek csak a képzeletünk szab határt.
Hozzávalók(
1 befőttes üveghez):
1 nagy mozzarella golyó, 1 dl napraforgó olaj, 1 dl olívaolaj,
szárított petrezselyemzöld, szárított bazsalikom, ízlés
szerinti piros csípős paprika, 10 -15
szem barna olajbogyó.
Elkészítése:
A mozzarellát falatnyi kockákra vágjuk, az kétféle olajat
összevegyítjük, hozzáadjuk a fűszereket. A mozzarellát egy
befőttesüvegbe tesszük, hozzáadjuk a csípőspaprikát, az
olajbogyót, felöntjük a fűszeres olajjal, egy hétig
hűtőszekrényben érleljük. Ezután többféle ételhez
felhasználhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése