2019. február 22., péntek

Marinált mozzarella

Már van marinált sajt a blogon, de nem mozzarella :) Most mozzarellát marináltam :)


Mozzarella sajt

Az eredeti mozzarella porcelánfehér színű ( mert a bivaly tejében nincs karotin), szálas szerkezetű gyúrt sajt, amely az olaszországi Campania és Lazio tartományból származik, a háziasított vizibivaly tejéből készítik. Azért szálas szerkezetű, mert a készítése során, a sajt zsírdús alapanyagát addig gyúrják, nyújtják, amíg formázhatóvá válik. A mozzarella friss sajt, nincs érlelve, sőt izesítve sem, tartósítószert sem tartalmaz.
A kereskedelemben sós vízben tárolva forgalmazzák. A nálunk megvásárolható mozzarellák nagy része sajnos nem bivalytejből, hanem tehéntejből készül. Az eredeti bivalymozzarellát 1996 – tól védetté nyilvánították. Gyakran nevezik a „mediterrán konyha királynőjének”, „fehér aranynak” vagy az „asztalok gyöngyének” is.
Formáját tekintve napjainkban vásárolhatunk hagyományos nagyobb és mini mozzarella golyókat is, ez utóbbi kiválóan mutat salátákban, nyársra tűzve akár.
A mozzarella legfinomabb salátákban, mint pl. a hagyományos Caprese saláta, valamint pizzára olvasztva , de a vele készülő recepteknek csak a képzeletünk szab határt.




Hozzávalók( 1 befőttes üveghez): 1 nagy mozzarella golyó, 1 dl napraforgó olaj, 1 dl olívaolaj, szárított petrezselyemzöld, szárított bazsalikom, ízlés szerinti piros csípős paprika, 10 -15 szem barna olajbogyó.
Elkészítése: A mozzarellát falatnyi kockákra vágjuk, az kétféle olajat összevegyítjük, hozzáadjuk a fűszereket. A mozzarellát egy befőttesüvegbe tesszük, hozzáadjuk a csípőspaprikát, az olajbogyót, felöntjük a fűszeres olajjal, egy hétig hűtőszekrényben érleljük. Ezután többféle ételhez felhasználhatjuk.

Nincsenek megjegyzések: