Az
angol neve ellenére ennek a keksznek semmi köze a kenyérhez,
viszont a skótok híres keksze, amelyet az Egyesült Királyságban
is előszeretettel rendelnek a kávé, tea mellé, de a világ minden
táján ismerik. Én most egy rizsliszttel készült változatot
hoztam kedves olvasóinknak, próbálják ki, nem fogják megbánni.
Hozzávalók
(kb 40 db kekszhez): 45 dkg liszt, 13 dkg rizsliszt, 18 dkg cukor, 38
dkg szobahőmérsékletű vaj, kevés vanília eszenc, pici só.
Elkészítése:
A hozzávalókat egy nagyobb tálban gyors mozdulatokkal alaposan
összegyúrjuk, majd három részre osztjuk.
Az
asztal vagy gyúródeszka felületére egymásra három réteg
műanyag fóliát simítunk, a három részt egyenként henger
alakúra formázzuk a fólián, majd a kekszszalámihoz hasonlóan
szorosan a fóliába csavarjuk. Min 4 órát a hűtőben pihentetjük.
Ezután a fóliát eltávolítjuk, a hengert kb fél cm átmérőjű
körökké felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsiben
egymástól nagy távolságra helyezzük, mert nőni fognak, 180
fokra előmelegített
sütőben, 10
– 12
perc alatt aranysárgára sütjük, még melegen megszórjuk
kristálycukorral, hagyjuk kihűlni, s csak utána vesszük ki a
tepsiből, mert melegen nagyon törékenyek.
Megjegyzés:
Vanilia eszenc helyett 2 tasak vaníliás cukrot is használhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése