2019. január 31., csütörtök

Rizslisztes keksz ( Rizslisztes shortbread )


Az angol neve ellenére ennek a keksznek semmi köze a kenyérhez, viszont a skótok híres keksze, amelyet az Egyesült Királyságban is előszeretettel rendelnek a kávé, tea mellé, de a világ minden táján ismerik. Én most egy rizsliszttel készült változatot hoztam kedves olvasóinknak, próbálják ki, nem fogják megbánni.


Hozzávalók (kb 40 db kekszhez): 45 dkg liszt, 13 dkg rizsliszt, 18 dkg cukor, 38 dkg szobahőmérsékletű vaj, kevés vanília eszenc, pici só.
Elkészítése: A hozzávalókat egy nagyobb tálban gyors mozdulatokkal alaposan összegyúrjuk, majd három részre osztjuk.
Az asztal vagy gyúródeszka felületére egymásra három réteg műanyag fóliát simítunk, a három részt egyenként henger alakúra formázzuk a fólián, majd a kekszszalámihoz hasonlóan szorosan a fóliába csavarjuk. Min 4 órát a hűtőben pihentetjük. Ezután a fóliát eltávolítjuk, a hengert kb fél cm átmérőjű körökké felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsiben egymástól nagy távolságra helyezzük, mert nőni fognak, 180 fokra előmelegített sütőben, 10 – 12 perc alatt aranysárgára sütjük, még melegen megszórjuk kristálycukorral, hagyjuk kihűlni, s csak utána vesszük ki a tepsiből, mert melegen nagyon törékenyek.

Megjegyzés: Vanilia eszenc helyett 2 tasak vaníliás cukrot is használhatunk.




Nincsenek megjegyzések: