2017. február 20., hétfő

Marcza - fánk

Arany János "marcza-fánk"-ja :) Nagyon finom, percek alatt elfogyott :)


Hozzávalók  (kb. 30 - 35 darabhoz): 2 tojás, csipetnyi só, 1 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom lereszelt héja, 10 evőkanál liszt, 3, 5 dl tej. Olaj a sütéshez.
Elkészítése: A tojást habosra kavarjuk a sóval, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, hozzákavarjuk a lisztet, majd a tejjel palacsintatészta sűrűségűre hígitjuk.  Evőkanalanként a felforrósított olajba  csurgatjuk, aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva, baraclekvárral tálaljuk.

Megjegyzés: Arany János a fánk leírását egyik tréfás levelében küldte el Debrecenbe, régi költőbarátjának Szilágyi Istvánnak .
Íme a levélrészlet:

"... itt a recipe: üss egy csuporba (például) két tojást. Belé egy kevés sót, cukrot. Verd össze jól és önts hozzá egy meszely tejet; annyi lisztet, hogy palacsinta tészta sűrűségű legyen. Akkor tégy zsírt tepsibe, egy ujjnyi vastagul, s ezt forrald fel. Mikor legjobban forr, a tésztát kanalankint rakd belé, egy-egy kiskanállal egyhelyre és pirosra süsd meg. Punctum. Ez fiam, oly egyszerű, hogy magad is megcsinálhatod. Hirtelen étel, amikor hamar kell valamit csinálni!!!..." (Egy meszely = a régi iccének a fele, pontosabban: 0,35 l)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Bő olajban sül, mint a fánk vagy csak úgy, mi nt a palacsinta.

Kati írta...

Szia, Nèvtelen, Isten hozott nálam :) Bö olajban sül, mint a fánk :) Gyere máskor is :)

Éva írta...

Köszönöm szépen gyors válaszodat. Régóta járok ide, szorgalmasan olvasom blogodat, nagyon tetszik.Gratulálok. Éva