2016. március 31., csütörtök

Carlsbad knedlíky vagyis Carlsbadi szalvétagombóc

És itt van a csehek híres körete a knédli, úgy féltem, hogy fog- e sikerülni, de nagyon jó lett, s pont olyan mint mit Prágában ettünk :)


Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 2 hagyma, 5 zsemle, 3 dl tej, 25 dkg liszt, 3 tojássárgája, 3 tojássfehérje, só, kis csokor petrezselyemzöld, kevés olaj.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát megpirítjuk az olajon, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlét, megpirítjuk. A megpirított zsemléhez hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a petrezselyemzöldet, a tejet, összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét és a lisztet. Vajjal megkent alufóliába tekerjük rúd formájában, forrásban lévő vízben mindkét oldalát 30 - 30 percig főzzük.

2016. március 30., szerda

Pivovarský guláš vagyis Cseh sörös gulyás

Tavaly áprilisban megadatott, hogy Prágában tölthettünk néhány napot, megkóstoltuk és nagyon szerettük a cseh konyhát, sőt a kedvenc törzshelyünket is megtaláltuk. Most ismét megkívántam azokat az ízeket, s olyan jólesett, hogy sikerült ugyanazt az ízvilágot megfőzni. Nagyon finom lett az egyik kedvencünk a cseh sörös gulyás. Ha Prágában jártok ki ne haggyátok, de a recept segítségével akár otthon is megkóstolhatjátok.


Hozzávalók (4 - 5 személy részére): 80 dkg növendék hús, 3 közepes hagyma, 1 paradicsom, 1 evőkanál liszt, 5 cikk fokhagyma, 2 dl barna sör, só, bors, pirospaprika, 2 - 3 babérlevél, 1 teáskanál szárított majoranna, kevés olaj.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, a kockára vágott húst,  fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk,  megszórjuk a liszttel és a majorannával, felöntjük 2 dl vízzel és a sörrel, lassú tüzön puhára pároljuk, míg a leve teljesen besűrűsödik. Ha szükséges a vizet pótoljuk közben. Knédlivel tálaljuk.

2016. március 29., kedd

Bramboračka vagyis Cseh krumplileves erdei gombával

Azon a bizonyos prágai kiránduláson nagyon megszerettük a cseh konyhát. Most egy olyan levest készítettem el, amit ott ettem, a Kozlovna Apropos nevű étteremben. Garantálhatom, pont ugyanolyan lett az íze, imádom :)


Hozzávalók (5 - 6 személy részére): 50 dkg krumpli, 2 közepes sárgarépa, fél zellergumó, 15 dkg kelkáposzta, 1 befőttes üveg saját levében eltett pereszke, 5 gomba, 1 hagyma, 1 kisebb póréhagyma, 5 cikk fokhagyma, só, bors, 1 evőkanál szárított majoránna, kevés olaj, 3 evőkanál liszt, kis csokor friss petrezselyemzöld.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, sárgarépát, zellert, kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, kb 10 percig együtt pároljuk, felöntjük kb 3 liter vízzel, hozzáadjuk a majoránnát, felforraljuk, puhára főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a felszeletelt és az üvegben eltett gombát, 6 - 8 percig együtt főzzük, ha szükséges még fűszerezzük. A lisztet simára kavarjuk 3 - 4 dl levessel, szűrőn keresztül a leveshez adjuk, összeforraljuk,végül megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel. Cipóban tálaljuk.

Megjegyzés: Készíthetjük friss vagy szárított erdei gombával is. Ha szárított gombát használunk, főzés előtt 1 órával áztassuk langyos vízbe.


2016. március 27., vasárnap

Kivis tortácskák

Egyszerű sütés nélküli kis édesség :)


Hozzávalók (4 kis tortácskához): 14 db Oreo keksz, 4 evőkanál olvasztott vaj. A töltelékhez: 1, 5 dl növényi tejszín, 4 evőkanál narancsdzsem, 1 kivi, 4 kerti árvácska, 4 db mentás csokoládé.
Elkészítése: A kekszet késes aprítóban ledaráljuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat, alaposan összedolgozzuk, majd belenyomkodjuk a formába, 1 órára a fagyasztóba tesszük. Amikor az alap megfagyott kivesszük a fagyasztóból, a formát kissé megnyomogatva óvatosan kifordítjuk. Ezután belekanalazzuk a dzsemet, rányomjuk a felvert tejszínhabot, kivi szeletekkel, a virággal és a csokival diszítjük.

2016. március 26., szombat

Spenótgolyók sütőben

Ez is egy különleges tavaszi, diétás, egészséges recept :)


Hozzávalók (kb 10 darabhoz): 25 dkg spenót, 1 tojás, 5 dkg sajt, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál zabkorpa, 1 evőkanál tökmagliszt, só, bors. (A zabkorpa és a tökmagliszt zsemlemorzsával is helyettesíthető, csak akkor nem lesz annyira egészséges a végeredmény.)
Elkészítése: A spenótot enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk a vizet belőle, apróra vágjuk. A sajtot apró lyukú reszelőn lereszeljük. A spenótot, a sajtot, a tojást, a zabkorpát, a tökmaglisztet, az áttört fokhagymát, sót, borsot összekavarjuk, 15 percet állni hagyjuk, majd dió nagyságú golyókat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsiben 10 - 15 perc alatt megsütjük.

2016. március 25., péntek

Pereszke gombás tarhonya

Édesanyám tett el az őszön finom pereszkét üvegben, saját levében, nagyon, de nagyon finom, akár magára is meg lehetne enni. Ezzel a finom gombával készült ez a tarhonya, egyszerű és nagyszerű étel.


Hozzávalók (3 - 4 személy részére): 2 borospohár tarhonya, 1 hagyma, 1 befőttesüveg pereszke gomba (vagy kb 60 dkg friss pereszke vagy más gomba), só, bors, pirospaprika, kevés olaj, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a pirospaprikát, a tarhonyát, 2 - 3 percet pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi langyos vízzel, ami jól ellepi, alacsony lángon puhára pároljuk. Amikor a tarhonya már majdnem puha hozzáadjuk a gombát is, 4 - 6 perc alatt összefőzzük, végül megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel. Ha friss gombát használunk, a gombát kevés olajon megpirítjuk, úgy adjuk a tarhonyához.

2016. március 24., csütörtök

Lila krumplival töltött tojás

Hát sajnos a színe nem lett olyan szép lila :)



Hozzávalók(5 – 6 személy részére): 8 tojás, 15 dkg lila krumpli, 5 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, só, bors. A majonézhez: 1 tojássárgája, 1 teáskanál mustár, 1, 5 dl olaj, só, 4 – 5 evőkanál tejföl.
Elkészítése: A tojást megfőzzük, meghámozzuk, kettőbe vágjuk, a sárgáját óvatosan kivesszük. A krumplit megfőzzük, hagyjuk kihűlni, meghámozzuk, késes aprítóban kevés tejföl hozzáadásával pürésítjük. A tojássárgát villával összetörjük, hozzáadjuk a krumplihoz, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, simára kavarjuk. A tojásokat megtöltjük a töltelékkel. A majonézhez a tojássárgát simára kavarjuk a mustárral, lassan adagolva hozzá az olajat kemény majonézt kavarunk, tejföllel lazítjuk. Picit sózzuk. A töltött tojást a majonézzel tálaljuk.

2016. március 23., szerda

Spenótos krumplileves

Finom, tavaszias, mégis laktatós leves :)


Hozzávalók (2 - 3 személy részére): 30 dkg spenót, 20 dkg füstölt házi sonka, 5 közepes krumpli, fél póréhagyma, 3 cikk fokhagyma, 1 tojássárgája, 1 dl natúr joghurt, kevés olaj, só, 1 evőkanál ecet.
Elkészítése:
  1. Előkészítjük a leves hozzávalóit, a póréhagymát, a sonkát, a krumplit, a spenótot, a tojást, a joghurtot.
  2. A finomra aprított póréhagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát, fehéredésig pirítjuk.
  3. A sonkát felöntjük kb 1, 5 liter vízzel, sózzuk, puhára pároljuk.
  4. A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk.
  5. Amikor a sonka megpuhult hozzáadjuk a krumplit, szintén puhára pároljuk.
  6.  A spenótot megmossuk, laskára vágjuk.
  7. Amikor a krumpli is megpuhult hozzáadjuk a spenótot és a fokhagymát, kb 5 percig együtt főzzük.
  8. A tojássárgáját simára kavarjuk a joghurttal.
  9. A tojássárgás joghurtot hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, a tűzről levéve az ecettel savanyítjuk.

2016. március 22., kedd

Nyúlhúsleves

Nyúlhúsból is isteni finom húslevest lehet főzni. Mi nagyon szeretjük :)


Hozzávalók (5 - 6 személy részére): 1 nagyobb nyúl csontos részei (legalább 1 kg ), 6 - 7 közepes sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 hagyma, 2 krumpli, só, 20 szem feketebors. Házi vékonytészta levesbetétnek.
Elkészítése: A húst a megtisztított, egészben hagyott zöldségekkel hideg vízben főni tesszük, egy teatojásban hozzáadjuk  a szemes borsot, felfőzzük, majd alacsony lángon hagyjuk csendesen gyöngyözni, míg minden megpuhul. Ezután leszűrjük, hagyjuk leülepedni a levest, majd újra átszűrjük, levesbetétként házi vékonytésztát főzünk bele.

2016. március 21., hétfő

Szalonnás nyúlgerinc tárkonyos almaszósszal és egy versecske a költészet világnapjára

Van egy Anya főz nevű főzős csoport a Fb - n, ahová engem is felvett egy ismerős anyuka, annak ellenére, hogy nincs gyerekem. Nagyon sok jó ötletet adunk ott is egymásnak, ezt a tárkonyos almaszószt is onnan tanultam, és el kell mondanom, hogy nagyon, de nagyon finom. amikor először hallottam nem is tudtam elképzelni milyen lehet az alma tárkonnyal párosítva, de nagyon jó, tökéletes ízharmónia. Máskor is fogom így készíteni :)


Hozzávalók (2 személy részére) : 1 nyúl gerince (vagy más nyúlhús), 2 nagyobb szelet szalonna, 1 hagyma, só, bors. Az almaszószhoz: 4 alma, 1 teáskanál ecetes tárkony (vagy friss), 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 - 2  dl tej, só, 3 - 4 evőkanál citromlé. A krumplipüréhez: 5 - 6 közepes krumpli, 5 dkg vaj, 1 dl tej, 5 dkg gouda sajt, só.
Elkészítése: A nyúlhúst sózzuk, borsozzuk. A kis kockákra vágott szalonnát kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát és a húst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük 2 - 3 dl vízzel, puhára pároljuk, ha szükséges a vizet pótoljuk közben, végül zsírjára sütjük. A kicsumázott, felszeletelt almát a vajon kissé megpároljuk, hozzáadjuk a tárkonyt, pici sót, kevés vizet töltünk rá, puhára pároljuk. Amikor az alma megpuhult, megszórjuk a liszttel, felöntjük a tejjel, ha szükséges sózzuk, folyamatosan kavargatva besűrítjük. Végül a citromlével savanyítjuk. A krumplit meghámozzuk, felszeleteljük, enyhén sós vízben puhára főzzük, a vizet leöntjük róla. Hozzáadjuk a vajat, a tejet, a lereszelt sajtot, krumplitörővel habosra verjük.



Weöres Sándor: Tavaszvárók
                                                                  
Megládd, megint futunk a berken át,
feledve tél jegét.
A záros kert-ajtón s a kerten át,
ha felszikkadt a rét.
Most hűs estére hűsebb éjszakát
borít fehér sötét.
De majd megint futunk a berken át
s fogjuk köröskörűl az almafát,
feledve tél jegét,
ha felszikkadt a rét.

2016. március 20., vasárnap

Diós és mákos kalács

Drága Margit néni sütötte :)


Hozzávalók (10 kalácshoz): a tésztához: 4 kg liszt, 2 liter tej, 4 tojás, 50 dkg + 5 evőkanál cukor, 0, 5 dl olaj, 1 citrom lereszelt héja, 10 dkg élesztő, 1 evőkanál só. A töltelékhez: 1, 25 kg darált dió, 50 dkg mák, 2 csésze cukor, 2 dl tej. A kenéshez: 2 tojássárgája.
Elkészítése: az élesztőt az 5 evőkanál cukorral, a sóval  fél liter langyos tejben felfuttatjuk.  A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, az olajat,a citromhéjat,  a felfuttatott élesztőt, fokozatosan adagolva hozzá a tejet jól megdagasztjuk, 5 cipót formálunk belőle, melegen helyen duplájára kelesztjük.  Közben elkészítjük a tölteléket. A diót elkeverjük 1 csésze cukorral, megforazzuk 1 dl forró tejjel, jól elkavarjuk. A mákot szintén elkeverjük 1 csésze cukorral, megforázzuk 1 dl forró tejjel, jól elkavarjuk. Amikor a tészta megkelt lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk, megszórjuk a töltelékkel, felcsavarjuk, megkenjük a felvert tojássárgával, közepes hőfokon pirosra sütjük.

2016. március 19., szombat

Tavasztündér torta

Napjainkban egyre nagyobb divatja van az ún. meztelen vagy pucer tortáknak, amelyeket általában csak gyümölcsökkel vagy természetes virágokkal diszítenek.  Ilyen tortát mi is könnyen készíthetünk otthon, hiszen nem nehéz megsütni, mégis mutatós, sikerérzetet nyújt elkészítőjének, finom ízeket az elfogyasztónak.


Hozzávalók a tésztához (34 * 23 cm –es tepsihez): 50 dkg liszt, 30 dkg cukor, 2 dl olaj, 2 dl tejföl, 3 tojás, 2 teáskanál  sütőpor, csipetnyi só, 1 doboz ananászbefőtt, 1 citrom lereszelt héja. A krémhez: 2 dl tejszín, 25 dkg keserű csokoládé, 5 dkg vaj. A diszítéshez: Kerti árvácska.

Elkészítése:
1.       Az ananászt leszűrjük, késes aprítóban pürésítjük.
2.       Előkészítjük a sütemény hozzávalóit: a lisztet, a cukrot, a tojást, az olajat, a tejfölt, a sütőport, az ananászt.
3.       A tojást simára keverjük a cukorral, az olajjal, a sóval, citromhéjjal, majd a tejföllel, míg jó habos lesz.
4.       A nedves masszához fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
5.       Végül a masszához keverjük az ananászt is.
6.       A masszát kétfele osztjuk, előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben, két lapot sütünk (kb 15 perc alatt).
7.       Miután a lapok kihűltek tortagyűrű vagy egy nagyobb tejfölös doboz segítségével négy egyforma kört vágunk ki.
8.       A tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokoládét, simára kavarjuk, majd levéve a tűzről hozzákavarjuk a vajat is, hagyjuk egy keveset langyosodni.
9.       Amikor a krém kissé langyosodott megtöltjük vele a lapokat, ha szükséges egy tortatűvel átszúrjuk, hogy ne csússzanak szét. Tálalás előtt a virágokkal diszítjük.

2016. március 18., péntek

Színes zöldhagyma saláta

Március 11 és 13 között az EK- lányokkal részt vettünk a Gyulai Kolbász - és Sódarmustrán, ott vettem egy finom sajtot, igaz nem magyar, hanem holland sajt, de igazán különleges, mind színre, mind ízre, hiszen aszalt paradicsommal fűszerezték. Közben rákerestem az interneten is, kiderült, hogy Basiron márkájú gouda sajtról van szó, amelyet Pesto rossoval fűszereztek. Van belőle zöld pesztós meg wasabis változat is. Én egy finom salátát készítettem belőle, úgy szeretem az ilyen nem csak finom de szép színes ételeket.


Hozzávalók (2 személy részére): 4 szál zöldhagyma, 4 hónapos retek, 2 maréknyi spenót, 6 dkg gouda sajt (jelen esetben aszalt paradicsomos),15 - 20 szem mogyoró, só, olívaolaj.
Elkészítése: A zöldhagymát és a hónapos retket karikára, a spenótot laskára, a sajtot kockára vágjuk. Mindezt összeforgatjuk, hozzáadjuk a mogyorót, sózzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal. Azonnal tálaljuk.

Innen vásároltam :)

2016. március 17., csütörtök

Nyuszi tojástartóból

Egy kis egyszerű és könnyen elkészíthető dekoráció tojástartóból.


Hozzávalók: 1 papír tojástartó, olló, ragasztó, fekete filctoll.
Elkészítése: A tojástartó öblös részeiből, amibe a tojást tesszük, kiválasztunk néhányat, az ollóval szépen körbevágjuk, hogy az alja egyenes legyen. A szélesebbik oldalára filctollal megrajzoljuk a nyuszi arcát. A tojástartó fedőjének egyenes részeiből  megrajzoljuk és kivágjuk a nyuszi füleit. A füleket felragasztjuk, s máris kész a nyuszink.
Megjegyzés: A nyuszi arcát színes ceruzával is rajzolhatjuk.

Salátaboglárkás mártás

Itt egy egészséges, tavaszi étel :) Diétázók is ehetik :)


Hozzávalók (2 személy részére): 30 dkg csirkemell, 2 maréknyi salátaboglárka, 1 maréknyi csalán, 1 evőkanál zabkorpa, 3 - 4 dl tej, só, bors, pirospaprika, kevés olaj.
Elkészítése: A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, a felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk, felöntjük kevés vízzel, puhára pároljuk, zsírjára sütjük. Amikor a hús megpuhult hozzáadjuk a salátaboglárkát és a csalánt, pici vizet töltünk rá, 5 - 6 percig pároljuk, ekkor megszórjuk a pirospaprikával, a zabkorpával, felöntjük a tejjel, besűrítjük.
Megjegyzés: Puliszkával tálaljuk.