2018. február 25., vasárnap

Rozé kacsamell fűszeres meggyszósszal



Hozzávalók (2 személy részére): 1 kacsa mellehúsa (kb 60 dkg), só, bors. A szószhoz: 20 dkg mag nélküli meggybefőtt, 3 kardamom mag, 2 csillagánizs, 1 kis rúd fahéj, (szükség esetén 2 evőkanál barna cukor ). A körethez: 20 dkg jázmin rizs, 3 kardamom mag, 1 csillagánizs, 5 szem fekete bors, só, kevés olaj. Vegyes saláta a tálaláshoz.
Elkészítése:  A rizst enyhén sós, bő vízben puhára főzzük, leszűrjük.  A kardamom magot,a csillagánizst, a fekete borsot a forró olajon kissé megpirítjuk, majd hozzáadjuk a készre főzött rizst, alaposan összeforgatjuk.
A meggybefőttet felforraljuk, hozzáadjuk a fűszereket, ha még szükséges a cukrot, egész alacsony hőfokon adig bugyogtatjuk, míg kissé besűrűsödik.
A kacsamell bőrét jól leszárítgatjuk, kockásra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőt felforrósítunk, bőrös felével beletesszük a kacsamellet, 3 - 4 percig pirítjuk, majd megfordítjuk s még 6 percig pirítjuk. Egy tányérba kiszedjük, lefödve 2 - 3 percig pihentetjük, majd szeleteljük.
A felszeletelt kacsamellett a rizzsel, a meggyszósszal és ízlés szerint a vegyes salátával tálaljuk.
Megjegyzés:  Ha idegenkedünk a csak rózsaszínre sütött hústól, pirítsuk egy kicsit több ideig, vagy pirítsuk át felszeletelés után.


Nincsenek megjegyzések: