Hozzávalók (3 – 4 személy részére): 1 kacsa csontos részei
(hát, mell, nyak, püspökfalat ), 8 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, kis darab
zeller, 2 krumpli, 1 hagyma, kb 2 teáskanál fekete bors, só, 8 gomba, 15 dkg
jázmin rizs, zellerzöld, néhány karika zöldhagyma a tálaláshoz.
Elkészítése: A rizst
enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.
Az alaposan átmosott kacsahúst a meghámozott leveszöldséggel (kivéve a
krumpli) hideg vízben főni tesszük, sózzuk, hozzáadjuk teatojásban a fekete
borsot, hagyjuk felforrni, a habját leszedjük, alacsony hőfokon, csak éppen
bugyogtatva puhára főzzük, míg a hús leválik a csontról. Amikor a leveszöldség
már majdnem megpuhult hozzáadjuk a krumplit is. Amikor minden megpuhult, a
levest levesszük a tűzről, kb fél órát hagyjuk ülepedni, majd tiszta gézzel
bélelt szűrőn átszűrjük. A húst lefejtjük a csontról, falatnyi darabokra
vágjuk.
A leszűrt levest újra felforraljuk, hozzáadjuk a
felszeletelt gombát, puhára főzzük, majd viszatesszük bele a húst, a leveszöldséget, hozzáadjuk a rizst,
összeforraljuk, finomra aprított zellerzölddel, zöldhagyma szárral diszítve
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése