2017. február 9., csütörtök

Olívabogyós gyökérkenyér

Londonban ettem először ilyen kenyeret, nagyon megtetszett, most került sor rá, nagyon finom lett, bár egy kicsit kemény lett a héja.


Hozzávalók (2 kenyérhez): 50 dkg kenyérliszt, 4 dl langyos víz, 1 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, késhegynyi só, 10 dkg kimagozott fekete olívabogyó, 1 maréknyi héj nélküli tökmag, kevés zabpehely.
Elkészítése:
1.       A lisztet egy tálba szórjuk, közepébe egy mélyedést készítünk, beleszórjuk az élesztőt, a cukrot, kevés tejet öntünk rá, hagyjuk felfutni.
2.       Amikor az élesztő felfutott, a hozzávalókat összedolgozzuk, de nem dagasztjuk, terítővel lefödve szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük.
3.       A pihentetés után a tésztát egy lisztezett terítőre borítjuk, téglalap alakúra formázzuk, megszórjuk a kimagozott olívabogyóval, a tökmaggal.
4.       A megszórt tésztát meghajtogatjuk fentről le, lentről fel, balról jobbra, jobbról balra, majd letakarva szobahőmérsékleten 8 órát pihentetjük.
5.       A pihentetés után a tésztát kétfele osztjuk, négyzet alakúra huzogatjuk, megformázzuk, a felső két sarkát háromszög alakban behajtjuk, utána a csúcsát is, ugyanezt megismételjük alulról is, majd az illesztésnél az ujjunkal összecsípjük.
6.       A hosszúkás kenyereket  megcsavarjuk, s még 1 órát konyharuhában pihentetjük.
7.       A pihentetés után sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megspricceljük vízzel, megszórjuk  a zabpehellyel, egy mély tepsit szintén megspriccelünk vízzel, ráborítjuk, 30 percig sütjük, magas hőmérsékleten, majd levesszük a hőmérsékletet s még 10 percig sütjük, majd 10 – 15 perc alatt megpirítjuk.


Nincsenek megjegyzések: