2016. március 16., szerda

Tavaszi saláta

Mikor szezonja van használjuk ki a természet adta zöldeket, finomságokat, ezúttal a salátaboglárkát, vagy ahogy mi nevezzük a pipirisalátát. Néhány irodalmi érdekességet is találtam a salátaboglárkáról.
William Wordsworth angol költő igen kedvelte a virágot, három versének is témája volt.
I have seen thee, high and low,
Thirty years or more, and yet
T'was a face I did not know.
Wordsworth halála után a Grasmere-i Szent Oszvald templomban található síremlékére salátaboglárkát akartak vésni, de tévedésből vérehulló fecskefű (Chelidonium majus) került rá.
C. S. Lewis említi a salátaboglárkát Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény c. művében, mikor Aslan Narniába érkezik, és néhány óra leforgása alatt a januári erdő májusira változik. A gyerekek a következő megfigyelést teszik: "wonderful things happening. Coming suddenly round a corner into a glade of silver birch trees Edmund saw the ground covered in all directions with little yellow flowers - celandines".[1]
A salátaboglárka említésre kerül J. R. R. Tolkien A gyűrűk ura és A szilmarilok c. műveiben. A Glorfindel nevű tünde az Arany Virág Házának uraként szerepelt, ez a virág pedig valószínűleg a salátaboglárka volt. (Forrás: Wikipédia)


Hozzávalók(2 személy részére): 20 dkg csirkemell, kb 2 maréknyi salátaboglárka, 2 - 3 hónapos retek, 2 tojás, só, bors, pirospaprika, kevés olívaolaj.
Elkészítése: A csirkehúst kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, a felforrósított olajon fehéredésig pirítjuk, felöntjük kevés vízzel, puhára pároljuk, kissé megpirítjuk. A tojást keményre főzzük, meghámozzuk, négybe vágjuk, a retket kis cikkekre szeleteljük. A csirkehúst, a salátát, a retket, a tojást egy tálban összeforgatjuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.

Nincsenek megjegyzések: