2011. május 21., szombat

Vaníliás rebarbaradzsem

Két éve a testvérem Svájcban volt dolgozni egy családnál, amikor hazajött a gazdasszonya megajándékozta többek között egy üveg vaníliás rebarbaradzsemmel. Én addig nem ettem ilyesmit, de akkor nagyon megtetszett.
Régebb nekünk is volt egy tő rebarbaránk a kertben, de kifagyott. Idővel kezdtem keresni a rebarbaratövet, hogy ültessek, de ismerőseim közül senkinek sem volt. Most a tavaszon a tesóm a barátnőjét vitte ki Svájcba dolgozni, meglátogatta a volt gazdáját, és kapott ajándékba egy rebarbaratövet is. El is ültettük a kertben, meg is élt, de még vékonykák a levelei.
  Tegnap délután hazamentünk Rigmányba meglátogatni a nagymamáimat, és megöntözni a veteményest. Apai nagymamám a kertben öntözött, és én a ribizlibokrok között megláttam egy óriási rebarbaratövet, gyönyörű levélszárakkal. És én mennyit kerestem a rebarbarát, és ott volt az orrom előtt. Egy szó mint száz, kértem belőle nagymamámtól, és ma reggel nekiálltam reprodukálni a svájci vaníliás rebarbaradzsemet.
 A receptet chili and csoki blogján találtam, aki viszont Donna Hay Ízvarázs című könyvéből vette. Mindenesetre bevált a recept, finom lett a dzsem. Chili and csoki, köszönöm a receptet.



Hozzávalók:( csak körülbelül tudom megadni, mert bevallom szemre készítettem a dzsemet)
  • 1 l megtisztított és feldarabolt rebarbara(kb. fél kg lehet)
  • 2 meghámozott és feldarabolt alma
  • másfél dl víz
  • 1 felhasított vanília rúd
  • 2 evőkanál citromlé(persze ízlés szerint több is lehet)
  • 40 - 45 dkg cukor
Elkészítés:
A rebarbarát, az almát és a vaníliát a vízben 5 - 6 perc alatt puhára főztem. Az almát a fakanállal még kicsit szétnyomtam, mert darabos maradt. Ezután hozzáadtam a citromlét és a cukrot. Időnként megkavarva, alacsony lángon még 45 - 50 percet főztem, amíg a cukor habja eltűnt a tetejéről, és kezdett sűrűsödni. Tiszta, száraz üvegekbe töltöttem, és szárazdunsztba tettem.
Ebből az adagból a képen látható mennyiség lett.












13 megjegyzés:

Edó írta...

Na ez isteni lehet tényleg!Nálunk nem lett volna értelme a szárazdunsztnak,mert gyorsan elfogyott volna:)

Kati írta...

Edó, itt se éri meg a telet, de mivel semmi tartósítószert nem tettem bele, gondoltam a dunszt nem árt meg neki.

Maria írta...

Kati! Te aztán ínyencségeket kreálsz!! Biztosan nagyon finom a dzsemed!

Kreatív konyha írta...

Micsoda különlegesség!!! Még soha nem ettem rebarbarát, semmilyen formában. Nagyon ügyes vagy!

Éva írta...

Ez megint egy olyan amiből készítetted a dzsemedet,amit nem ismerek, nagyon guszta, de nem tudom mihez hasonlíthat az íze?

egycsipet írta...

Én is régóta vadászom a rebarbaratövet, de nálunk szinte nem is ismerik. Magról vetéssel próbálkozom már sokadszorra, most talán lesz is belőle valami, úgyhogy reményeim szerint 1-2 éven belül :D talán még meg is kóstolhatjuk.
Na és persze be is főzhetek majd egy-két üvegnyi hasonló finomságot. :))

Cecilia írta...

Én se ettem még soha rebarbarát, itt nem ismerjük csak hallásból, de biztos nagyon fincsi. Nagyon ügyes vagy, hogy kipróbálsz minden különlegességet!

Panna írta...

Mi is idén vetettünk magról rebarbarát. Remélem megmarad, mert már gyűjtöm a recepteket! Ezt is megjegyzem :))

Kata írta...

Szerintem egyik legfinomabb lekvár. Örülök, h kipróbáltad!

Juci írta...

Az idén nem tudom ha lesz időm rebarbara ízet készíteni, de ezt a finomságot kár kihagyni.
Én alma nélkül de sok citrommal főzőm össze.

Bence/Emoke írta...

Én még azt se tudom milyen az íze?! :( Sose kóstoltam, venni meg nem mertem. :(

4Gyerek írta...

eddig én is úgy tudtam tőről szaporítják. ezért is lepődtem meg mikor a gazdaboltban rebarbara magokat is árultak.
de ha Egycsipet már sokadszorra próbálkozik, akkor....

Kati írta...

Mária, köszi, tényleg nagyon finom.

kreatív konyha, köszönöm.

Éva, semmihez nem tudom hasonlítani, érdekes savanykás íze van.

egycsipet, én azt nem tudtam, hogy magról is lehet szaporítani, az egyik diáklányom most mondja, hogy miért nem szóltam mert náluk is van, szívesen hozott volna.

Cecília, köszönöm, szeretek kisérletezni új dolgokkal, néha sikerül, néha nem, de nagy segítséget jelent a sok-sok kipróbált recept a blogokon.

Panna, remélem megmarad a rebarbarád, és majd főzhetsz finom dzsemet.

Kata, köszi, én is örvendek, hogy kipróbáltam, nekem is bejön az íze.

Juci, de jó ötletet adtál, még kérek nagymamámtól leveleket, és kipróbálom citrommal is.

Bence/Emőke, savanykás íze van, nyersen a sóskához hasonló, csak sokkal intenzívebb a savanyúsága.

4Gyerek, én sem tudtam, hogy magról is lehet szaporítani, de azt hiszem annak több idő is kell, hogy felerősödjön.