2020. szeptember 24., csütörtök

Almás rétes bolti réteslapból

 Életemben először készítettem rétest, egyelőre csak bolti réteslapból, nagyon jól sikerült, mindenki dicsérte a családban. A finomságához az is hozzájárult, hogy az almát saját kertünkben szedtük, mindenféle vegyszertől mentes, nap által érlelt kerti alma.

Hozzávalók ( 6 rúdhoz): 18 réteslap ( 60 dkg), 15 dkg olvasztott vaj, 15 alma, 4 evőkanál cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 4 evőkanál búzadara, 4 teáskanál őrölt fahéj, 20 dkg mazsola, kevés porcukor a tálaláshoz.

Elkészítése:Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk a cukorral, a fahéjjal, a búzadarával, összeforgatjuk. A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk. A vajat megolvasztjuk. Egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. Minden rúdhoz 3 réteslapot használunk, az első és a második egymásra fektetett réteslapot megkenjük az olvasztott vajjal, ráfektetjük a harmadikat, ezt nem kenjük le vajjal. Az így előkészített lapok szélére adagoljuk az almát, megszórjuk kevés mazsolával, nem túl szorosan felcsavarjuk, a két szélét betűrjük, hogy a töltelék ne folyon ki. Mind a 6 rúd esetében ugyanígy járunk el, a rúdakat egymás mellé fektetjük a tepsin, a tetejüket megkenjük az olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.

2 megjegyzés: