2020. szeptember 2., szerda

Ribollita vagyis Toszkán bableves fekete káposztával

A fekete káposztáról vagyis a Cavolo neroról olvashattatok már többször az utóbbi években a blogomon, hisz édesanyám az utóbbi években minden évben termesztett nekem néhány tövet, mert nagyon szeretjük. Most jött el a szüret ideje, s ez a finom olasz leves készült belőle.


Hozzávalók ( 6 személy részére): 20 dkg fehérbab, 4 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 5 krumpli, 5 közepes paradicsom, 1 kg fekete káposzta, 1 hagyma, 1 paprika, 8 cikk fokhagyma, ízlés szerinti chilipor, 3 babérlevél, só, bors, kevés olívaolaj. A tálaláshoz: néhány cikk fokhagyma, pirított kenyér, reszelt parmezán.
Elkészítése: A fehérbabot előző este beáztatjuk, majd a levét leöntjük, friss vizet töltünk rá, megsózzuk, puhára főzzük. A fekete káposzta vastag ereit eltávolítjuk, csíkokra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, kisebb kockára vágjuk.
A finomra aprított hagymát, fokhagymát, kockára vágott paprikát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarápát, petrezselyemgyökeret, zellert, fedő alatt együtt dinszteljük, megszórjuk a chiliporral, kissé átkavarjuk, hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, összeforraljuk, felöntjük kb 2, 5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, felforraljuk, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, együtt puhára főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a leszűrt fehérbabot, a fekete káposztát, ha szükséges még sózzuk, borsozzuk, készre főzzük.
Fokhagymával megkent pirított kenyérrel és parmezánnal megszórva tálaljuk.

1 megjegyzés:

Verus írta...

Huhh, ez nagyon izgalmasan hangzik!😊