2020. szeptember 14., hétfő

Füge sajtos "kabátban"

 Ahogy már írtam, beütött a füge szezon nálunk, minen fügével készül :) Ezek a leveles tésztás falatkák isteni finomak voltak :)

Hozzávalók ( kb 30 - 35 darabhoz): kb 40 dkg kész leveles tészta, 4 - 5 füge, 10 dkg füstölt sajt, 10 dkg appenzeller sajt, 1 tojás, 5 dkg vegyes mag, pici só.

Elkészítése: A sajtot közepes méretű kockákra, a fügét vékony szeletekre szeleteljük. A tojást a sóval habosra verjük. A leveles tésztát hosszábban kettőbe, majd függőlegesen kb 7 - 8 cm hosszú csíkokra vágjuk, megkenjük a felvert tojással, minden csík közepére ráhelyezünk egy kocka sajtot és egy szelet fügét, gyűrűszerűen összefogjuk, az összecsippentős felével lefele sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük távol egymástól. A tetejét szintén megkenjük tojással és megszórjuk a magvakkal. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük, ezután 150 fokra mérsékeljük a hőt és még 10 percig sütjük. Melegen, hidegen egyaránt finom.


4 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Isteni finom lehet! :) nem ismerem az appenzeller sajtot..., miféle, mivel lehet helyettesíteni?

Verus írta...

Nagyon jól hangzik!🙂

Kati írta...

Tiffanylda, tényleg az volt :) Az Appenzeller egy svájci lábszagú sajt, mi imádjuk, s szerencsénk van, mert a tesómék ott élnek, s mindig hoznak nekünk, mikor jönnek :) De én is a falatkák felét kézműves korondi füstölt sajttal készítettem, felét pedig ilyen Appenzellerrel, de bármilyen sajt jó hozzá amelyek könnyen olvad, persze minnél finomabb a sajt, annál finomabbak lesznek.

Verus, köszi, jó is volt nagyon :)

Tiffanylda írta...

Remek büdös sajtok kaphatók mifelénk a holland sajtárusnál, akkor talán olyasmi illene hozzá, ha jól értem. Az érettek puhák és igencsak szagosak.:D Imádjuk!