2020. szeptember 11., péntek

Fügés, szilvás " far breton" vagyis Fügés, szilvás felfújt

Ez a sütemény eredetileg egy franciaországi, bretagne - i különlegesség. Francia neve Far breton aux pruneaux, amely egy tejes pite féle, amely aszalt szilvával készül. Én most friss fügével és szilvával készítettem, annyit mondok, hogy valami isteni finom :)

Hozzávalók: kb. 15 szilva, 5 füge, 4 tojás, 15 dkg cukor, 10 dkg liszt, 6 dl tej, 2 vaníliás cukor, pici só, vaj a forma kikenéséhez.

Elkészítése: A tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót habosra verjük egy habverővel, óvatosan hozzákavarjuk a lisztet, addig kavargatva, hogy ne maradjanak csomók benne, majd a tejjel higítjuk.

Egy kerámia formát alaposan kivajazunk, elhelyezzük benne a kimagozott félbe végott szilvát, és a szintén félbe vágott fügét, majd ráöntjük a tejes masszát. 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük 200 fokon, majd mérsékeljük a tüzet 150 fokra és még 20 - 25 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. 



Nincsenek megjegyzések: