2019. március 6., szerda

Diós, meggyes, kavart sütemény


Néhány éve többek között a súlyfelesleg miatt megpróbálok kissé egészségesebben élni, a mindennapi ételeinket kissé megreformálni. A sütemények terén az első lépés a cukor és a fehérliszt legalább valamennyi százalékban való lecserélése. Mindkét hozzávaló helyettesítésére sokféle lehetőségünk van, liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, barna lisztet, rizslisztet, különböző magokból készült liszteket használok, cukor helyett a nyírfacukor ( Xylitol, xylit) kerül a süteményekbe. A xylit édesítő hatása megegyezik a cukoréval, ugyanakkor glikémiás indexe nagyon alacsony (GI=12), ezért cukorbetegeknek is ideális édesítőszer. A vizsgálatok szerint minimális inzulinválaszt vált ki fogyasztáskor. A xylit főzésálló, tehát főzéshez, sütéshez kiváló. A vékonybélben csak 25-50%-a szívódik fel, a maradék a vastagbélbe kerül. Ezért arra érzékenyeknél nagyobb mennyiségben hasmenést, gázképződést okozhat. A xylit rendszeres fogyasztása és a napi adag fokozatos növelése megszünteti még az arra érzékenyeknél is a béltüneteket. A xylit gátolja a fogszuvasodást több mechanizmuson keresztül is. A szájban élősködő baktériumok nem bontják le, így nem alakul ki savas pH. A xylit gátolja a szénhidrátbontó baktériumok további működését is, így csökkenti a szájflórában a szuvasodást okozó baktériumok számát. (Szendi Gábor Paleolit szakácskönyv I. )


Hozzávalók ( 26*36 cm-es tepsihez ) :15 dkg nyírfacukor, 1 kávéskanál rózsakő (szalalkáli), 2 tojás, 0,5 dl olaj, 15 dkg darált dió, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 2 dl tej (annyi, kavart tészta állagú legyen a massza), 10 dkg mag nélküli, cukor nélküli meggybefőtt, a tetejére 10 dkg nyírfacukorral elkevert darált dió.
Elkészítés: A nyírfacukrot habosra kavarjuk a tojással és a rózsakővel, hozzáadjuk az olajat, azzal is simára kavarjuk, majd beleforgatjuk a lisztet és a darált diót, a tejjel higítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk, elosztjuk rajta a meggyet, a tetejét megszórjuk a nyírfacukros dióval. 180 fokra előmelegített sütőben, fél óra alatt készre sütjük. Hidegen szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: