Néhány
éve többek között a
súlyfelesleg
miatt megpróbálok kissé egészségesebben élni, a mindennapi
ételeinket kissé megreformálni. A sütemények terén az első
lépés a cukor és a fehérliszt legalább valamennyi százalékban
való lecserélése. Mindkét hozzávaló helyettesítésére sokféle
lehetőségünk van, liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, barna
lisztet, rizslisztet, különböző magokból készült liszteket
használok, cukor helyett a nyírfacukor ( Xylitol, xylit) kerül a
süteményekbe. A
xylit édesítő hatása megegyezik a cukoréval, ugyanakkor
glikémiás indexe nagyon alacsony (GI=12), ezért cukorbetegeknek is
ideális édesítőszer. A vizsgálatok szerint minimális
inzulinválaszt vált ki fogyasztáskor. A xylit főzésálló, tehát
főzéshez, sütéshez kiváló. A vékonybélben csak 25-50%-a
szívódik fel, a maradék a vastagbélbe kerül. Ezért arra
érzékenyeknél nagyobb mennyiségben hasmenést, gázképződést
okozhat. A xylit rendszeres fogyasztása és a napi adag fokozatos
növelése megszünteti még az arra érzékenyeknél is a
béltüneteket. A xylit gátolja a fogszuvasodást több
mechanizmuson keresztül is. A szájban élősködő baktériumok nem
bontják le, így nem alakul ki savas pH. A xylit gátolja a
szénhidrátbontó baktériumok további működését is, így
csökkenti a szájflórában a szuvasodást okozó baktériumok
számát.
(Szendi
Gábor Paleolit szakácskönyv I. )
Hozzávalók
( 26*36 cm-es tepsihez ) :15
dkg
nyírfacukor, 1 kávéskanál rózsakő (szalalkáli), 2 tojás, 0,5
dl
olaj, 15 dkg darált dió, 25
dkg teljes kiőrlésű
liszt, 2 dl tej (annyi, kavart tészta állagú legyen a massza), 10
dkg
mag nélküli, cukor nélküli meggybefőtt, a
tetejére 10
dkg nyírfacukorral
elkevert darált
dió.
Elkészítés:
A nyírfacukrot habosra kavarjuk a tojással és a rózsakővel,
hozzáadjuk az olajat, azzal is simára kavarjuk, majd beleforgatjuk
a lisztet és a darált diót, a tejjel higítjuk. Sütőpapírral
bélelt tepsibe kanalazzuk, elosztjuk rajta a meggyet, a tetejét
megszórjuk a nyírfacukros dióval. 180
fokra
előmelegített sütőben, fél óra alatt készre sütjük. Hidegen
szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése