Stílusosan egyik leghíresebb magzar írónk levesével ünnepeljük ezt a napot :) Isteni finom leves, csak ennyit mondhatok : )
Hozzávalók: (7 –
8 személy részére): 1 liter nagyszemű szárazbab, 1 kg füstölt oldalas, 1
hagyma, 4 – 5 babérlevél, 8 cikk fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér,
20 dkg füstölt kolbász, 5 dl
házi paradicsomlé, só, 1 csokor zöldpetrezselyem, ecet ízlés szerint. A
rántáshoz: 4 – 5 evőkanál olaj, 5 evőkanál liszt, pirospaprika, 2 dl tej, 1 dl
víz. A tálaláshoz: fejenként egy cipó.
Elkészítése: A
paszulyt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, leszűrjük. A kolbászt karikára vágjuk,
megpirítjuk. A beáztatott paszulyt és a felszeletelt oldalast hideg vízben főni
tesszük, amikor felforrt hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, fokhagymát, a
babérlevelet, takaréklángon puhára főzzük. Amikor a paszuly már majdnem puha
hozzáadjuk a kockára vágott leveszöldséget, a megpirított kolbászt, együtt
puhára főzzük, hozzáadjuk a paradicsomlét, összeforraljuk, ha szükséges sózzuk.
A lisztet rózsaszínre pirítjuk az olajon, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük
a vízzel és a tejjel, a leveshez öntjük, besűrítjük. Végül ecettel savanyítjuk,
megszórjuk a finomra aprított zöldpetrezselyemmel.
Megjegyzés:
Tejfölt, csípőspaprikát kínálunk mellé.
A leves kialakulásának története:
Jókai Mór, nem
csak egyik legismertebb magyar írónk volt, hanem különleges ínyenc hírében is
állt, szerette a jó ételeket, amelyeket regényeiben is megjelenített. Róla
kapta nevét egyik híressé vált magyar levesünk is, a Jókai – bableves.
Az ízek
kifinomult élvezőjének kedvenc ételei között első helyen állt a bableves
füstölt malackörmivel (tejföl nélkül) a többi kedvenc étele (ruca
vöröskáposztával, pulykapaprikás, malacpörkölt, kapros-túrós lepény, töpörtyűs
pogácsa, csíramálé, czakumpakk leves) között. Az étkezésekhez mindig ivott egy
pohárka ásványvízzel kevert vörösbort.
A legendák
szerint Jókai Mór egyszer Balatonfüreden tartózkodva, a saját ízlése szerint
főtt bablevest (nagy szemű bab malackörömmel (költői nevén görögolvasó aranybakanccsal,
a malac csülkén rajtahagyták a körmöt is) rendelt, amely kedvence volt, amit
édesanyja is és felesége, Laborfalvi Róza is sokszor elkészített számára. A
magyar konyhát ekkoriban forradalmasította a zsíron enyhén pirított hagyma és fűszerpaprika
felhasználása. A legenda más változata szerint nem is a saját ízlése szerint
rendelte a "bablevest füstölt malackörmivel" a füredi vendéglőben,
hanem az ott malackörömmel és paprikás rántással készült bableves annyira
ízlett neki, hogy azontúl csak az úgy készült bablevest volt hajlandó megenni
otthonában is. A később általa elhíresült eredeti étel, a „füstölt malacköröm
babba főzve” receptje akkor még nem tartalmazott sem zöldséget, sem csipetkét,
sem pedig csülköt, különlegességét a nagyszemű lóbab, a sűrű, paprikázott
rántás és a levesben kocsonyássá főtt füstölt disznóköröm képezte. Jókai A
kőszívű ember fiai című regényében „angyalbakancsnak” nevezte. Ennek
magyarázata pedig az volt, hogy a jó bableveshez akkora nagyszemű bab kell,
mint „a görög szerzetesek rózsafüzére”, mellé pedig az omlós, füstölt
malacköröm illik, ami színre arany, formára pedig olyan, mint az angyalok
lábbelije.
A nemzetinek
tekinthető ételeink egyike a különleges csülkös bableves magyaros rántással
(hagymával, fokhagymával, fűszerpaprika őrleménnyel), csipetkével elkészítve,
az idők folyamán mindig módosulva és finomodva, az éttermek étlapjain
átkeresztelődött Jókai-bableves névre, s ma már ahány receptkönyv és
vendéglátóhely van, éppen annyi elkészítési módja létezik. Gundel Károly korai
receptje szerint például fiatal sertés körmével, fülével, farkával, belészelt
füstölt kolbász karikákkal, vastagra vágott metélttel és némi leveszöldséggel
készült. Gundel János, éttermének séfjei és fia Gundel Károly is néhány híres
vendég számára különleges fogásokat alkottak, amelyeket a hírességekről
neveztek el és szerepeltettek az étlapon. Jókai Mór továbbfejlesztett és
kifinomult bablevese mára a magyar konyha egyik legjellemzőbb fogásává vált.
Forrás:
1 megjegyzés:
Mennyei lehet :-)
Megjegyzés küldése