Hozzávalók: a tésztához: 70 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl, kb 2 dl fehér bor, 1 teáskanál só, langyos víz szükség szerint. A hájhoz: 50 dkg sertésháj, 3 evőkanál szilvapálinka. A tálaláshoz: porcukor.
Elkészítése: A
hájat ledaráljuk, majd összegyúrjuk a 3 evőkanál szilvapálinkával, míg kenhető
állagú lesz, majd 8 egyenlő részre osztjuk.
A tészta
hozzávalóit összegyúrjuk, szükség esetén kevés langyos vizet adunk hozzá, hogy nyújtható
tészta állaga legyen. A tésztát két
részre osztjuk, előbb az egyiket kinyújtjuk, megkenjük a hájjal, összehajtjuk
és fél órát állni hagyjuk. A hajtogatás
sorrendje mindeggy, csak mindig ugyanúgy hajtogassuk (pl balról jobbra, jobbról
balra, fentről lefele, lentről felfele). Amíg a tészta egyik fele pihen ugyanígy elkészítjük a másik felét is. Ezután újra nyújtjuk, kenjük, pihentetjük,
mindkét adag tésztát összesen négyszer. Miután az utolsó pihentetés is
megtörtént a tésztát ismét kinyújtjuk, felforrósított késsel kb 5 cm – es kockákra
vágjuk, majd kettőbe hajtjuk. Előmelegített sütőben , magas hőfokon megsütjük,
miután kihűltek porcukorba forgatjuk.
2 megjegyzés:
Hűűű, vagy 25 éve, hogy utoljára ilyet ettem,még a nagyom idejében... A Nagymamám is nagyon értett hozzá. Ő nem tett bele alkoholt és mindig szilvalekvárral töltötte meg :)
Patrícia, mi sem szoktuk mindig alkohollal készíteni, van egy másik recept is, csak ezt szerettük volna kipróbálni.
Megjegyzés küldése