Hozzávalók (4 személy részére): 6 közepes sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, fél zeller, 2 krumpli, 10 dkg zöldborsó, 3 evőkanál rizs, 1 hagyma,
3 – 4 evőkanál olaj, só, bors, kis csokor friss kapor vagy 1 evőkanál szárított
kapor, citromlé ízlés szerint. A gombóchoz: 50 dkg darált sertéshús, 3 evőkanál rizs, 1 tojás, só, bors,
pirospaprika, néhány szál kapor. A tálaláshoz: tejföl ízlés szerint.
Elkészítése: A
sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert
meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A hagymát szintén meghámozzuk, finomra
aprítjuk. A hagymát és az előkészített leveszöldségeket megdinszteljük a
felforrósított olajon, felöntjük kb 1, 5 liter langyos vízzel, sózzuk,
borsozzuk, hagyjuk felfőni. Közben elkészítjük a gombócot: a húshoz hozzáadjuk
a rizst, a tojást, a finomra aprított kaprot, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a
pirospaprikával, alaposan összedolgozzuk. Amikor a zöldségek már majdnem
megfőttek a levesben, hozzáadjuk a zöldborsót, a meghámozott kis kockára vágott
krumplit, a rizst, hagyjuk ismét felfőni, a húsos masszából vizes kézzel kis gombócokat formálunk, s a leveshez adjuk,
alacsony hőfokon puhára főzzük. Ha szükséges még fűszerezzük sóval, borssal,
legvégül ízlés szerint citromlével savanyítjuk, rászórjuk a finomra aprított
kaprot. Tálaláskor tejfölt kínálunk
hozzá.
Megjegyzés: Ha a
leves egyszeri alkalommal elfogyasztásra kerül, akár be is sűríthetjük egy tojássárgája
és a tejföl keverékével. Ízlés szerint
adhatunk hozzá más zöldségeket is, karalábét, karfiolt, zöldpaszulyt.
5 megjegyzés:
De finom gazdag levest főztél ismét :-)
Nagyon finom lehet,bár én úgy tudom,korpaciberével(bors) vagy éretlen szilvával szokták savanyítani a románok a csorbát!
Igazad van, de szerintem az éretlen szilván már túl vagyunk és korpacibere sem fordul elő minden konyhában még a románoknál sem. Márti
Nevtelen, igen, igazad van, autentikusan ugy fozik, foztek, en is erdelyi vagyok, tudom, de mostanaban mar nem igen savanyitanak ok sem zold szilvaval meg borssal sem, hanem legtobben a boltokban kaphato Bors Magic nevu etelizesitot hasznaljak savanyitasra, vagy az ecetet, citromot. Londonban is ket roman csaladdal elunk egyutt, leginkabb az ecetet hasznaljak. Amugy meg direkt azert lett a neve romanosa es nem roman husgomboc leves, mert csak abban a stilusban keszult, de nem teljesen hagyomanyosan.
kyrie 7
off white
palm angels t shirt
bape hoodie
off white outlet
supreme outlet
fear of god outlet
bape hoodie
bape official
kobe byrant shoes
Megjegyzés küldése