2021. április 6., kedd

Füstölt sonka spárgával

És ismét spárga, igaz csak köretként :)

Hozzávalók ( 2 személy részére): 50 dkg füstölt sonka, só, bors, 4 cikk fokhagyma, 0, 5 dl olaj, 10 zöld spárga, 5 dkg vaj. A körethez:17 dkg rizs, 1 hagyma, pirospaprika, 2 teáskanál házi ételízesítő, só, bors, kis csokor petrzselyemzöld, kevés olaj.

Elkészítése: A sonkát kb 4 vastagabb szeletre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az olajat elkeverjük még egy késhegynyi sóval, borssal, az áttört fokhagymával, a szeleteket alaposan beleforgatjuk, jól záródó dobozban egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. A húst kivesszük a fűszeres olajból, az olajat felforrósítjuk, a húst fehéredésig pirítjuk rajta, majd felöntjük annyi vízzel ami ellepi, fedő alatt puhára pároljuk, ha szükséges még adunk hozzá vizet, majd zsírjára pirítjuk. A körethez a finomra aprított hagymát üvegesre dinszteljük az olajon, hozzáadjuk pirospaprikát, a házi ételízesítőt, a rizst, 1 – 2 percig pirítjuk, majd felöntjük kb 5 dl vízzel, néhányszor átkavarva puhára főzzük. Végül hozzáadjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet.

A spárga keményebb szárát, ahol elpattan eltávolítjuk, a felforrósított vajon kis sóval, borssal, 2 – 3 perc alatt megpirítjuk.

Nincsenek megjegyzések: