2021. április 8., csütörtök

Fonott pulykamell chorizos szósszal

Mutatós s mégis egyszerű, gyorsan elkészülő fogás, csak ajánlani tudom.

Hozzávalók ( 2 személy részére): 1 fél pulykamell ( kb 40 dkg), 5 dkg füstölt szalonna, 15 dkg chorizo, 3  cikk fokhagyma, 1 hagyma, 1 evőkanál liszt, 25 dkg paradicsomszósz, 5 evőkanál tejföl, só, bors, kevés olaj. A körethez:17 dkg rizs.

Elkészítése: A pulykamellet a vastagabbik felétől indulva 3 csíkra vágjuk, a vastagabbik felét természetesen egyben hagyjuk. Ezután óvatosan összefonjuk, a végét fogvájóval vagy hústűvel megtűzzük, sózuk, borsozzuk, a fonás mentén megtűzdeljük a felszeletelt szalonnával. A finomra aprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a karikára vágott chorizot, 5 percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk a fonott pulykamellet, mindkét oldalán fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel ami kb háromnegyedéig ellepi, fedő alatt, mérsékelt lángon puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük, kivesszük a zsírjából, eltávolítjuk a hústűt, félretesszük. A visszamaradt zsírhoz hozzáadunk egy evőkanál lisztet, felöntjük a paradicsomszósszal, ha szükséges sózzuk, borsozzuk,összeforraljuk, végül belekavarjuk a tejfölt is. A kész pulykamellet visszatesszük a szószba. A rizst bő, enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük.  A húst a szósszal és a rizzsel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: