Ha már itt az alma szezonja,
akár kiflit is süthetünk vele, vendégeknek vagy suliba pakolni is
kiváló csemege.
Hozzávalók
(kb 30
kiflihez): 30
dkg
liszt (20
dkg
fehér liszt és 10
dkg
teljes kiőrlésű liszt), 15 dkg vaj, 1 dl tejföl, 8 dkg barna
cukor, 7 g szárított élesztő, 1 tojásssárgája, csipetnyi só,
2 alma, fahéj. A kenéshez: 1 tojássárgája és 1 tojásfehérje.
Elkészítése:
-
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a szárított élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját.
-
Hozzáadjuk a megolvasztott és lehűtött vajat és a tejfölt.
-
A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát meleg helyen pihentetjük.
-
A megkelt tésztát 3 részre osztjuk.
-
A 3 részt egyenként kör alakóra nyújtjuk, 4 részre majd 8 részre (háromszögre) vágjuk, megkenjük a felvert tojásfehárjável, megszórjuk a fahéjjal.
-
Minden háromszög szélesebb felére egy vékony szelet almát helyezünk, feltekerjük kifli formájúra.
-
A kifliket még fél órát pihentetjük, majd lekenjük a tojásssárgával, 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése