2020. április 14., kedd

Szójaszószos, tojásos, csirkemelles rizs

Nem is tudtam milyen nevet adjak ennek a kínai konyha által ihletett ételnek, mert azért kínainak se nevezném teljesen. Nem mutatós, sőt, de nagyon finom. Olyanoknak ajánlom akik szeretnek kisérletezni, új ízeket kipróbálni.


Hozzávalók ( 2 személy részére): 25 dkg jázminrizs, 15 dkg csirkemell, 4 cikk fokhagyma, 4 evőkanál jó minőségű szójaszósz, 8 gomba, maréknyi medvehagyma, 10 dkg karfiol, 4 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, kevés olaj.
Elkészítése: A keskeny csíkokra vágott csirkemellet előző este bepácoljuk sóval, borssal, 2 evőkanál szójaszósszal, az áttört fokhagymával. A rizst bő sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A medvehagymát kissé megvágjuk, kevés vajat adunk hozzá, fedő alatt pár percet pároljuk, épp csak míg összeesik kicsit. Egy nagyobb serpenyőt vagy egy wokot felforrósítunk, beleöntjük az olajat, beletesszük a csirkét magas lángon megsütjük, amikor majdnem kész hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát és karfiolt, roppanósra pirítjuk, pár percig félrehúzzuk a lángról, míg elkészítjük a rántottát.
A tojásokat egy kiolajozott forró serpenyőbe ütjük, gyors mozdulatokkal rántottát készítünk belőle.
A csirkés részhez hozzáadjuk a rántottát, a medvehagymát, a rizst, kb 2 evőkanál szójaszószt, a finomra aprított petrezselyemzöldet, alaposan összeforgatjuk, összemelegítjük. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: A medvehagymát el is hagyhatjuk, vagy spenóttal is helyettesíthetjük, ízlés szerint más zöldségeket is piríthatunk a rizshez. A sóval vigyázzunk, mert a szójaszósz is sós önmagában is.

2 megjegyzés:

Verus írta...

Nagyon jól hangzik, szeretem a kínai és hasonló ételeket...:)

Kati írta...

Verus, mi is nagyon szeretjük, szeretjük, ha változatos az étrendünk :)