2020. március 31., kedd

Dark ale beef pie vagyis Sörös marhahúsos pite

A sörös marhahúsos pite számunkra sem idegen, hiszen nagyon hasonlít a mi pörköltjeinkre vagy a balkáni térségben ismert sörös gulyásokra is. A különbség csak annyi, hogy a skótok eredetileg leveles tésztába burkolva fogyasztották.


Hozzávalók ( 5 – 6 személy részére) 2 kg marhalapocka, 4 nagyobb hagyma, 2 dl barna ale ( egy jellegzetes barna sőr ), só, bors, friss kakukkfű, kevés olaj, kb 50 dkg kész leveles tészta. A tálaláshoz főtt krumpli, párolt zöldségek
Elkészítése: A marhalapockát nagyobb falatnyi kockákra vágjuk, az olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük az sőrrel, felforraljuk, felöntjük kb 3 liter vízzel, újjraforraljuk, hozzáadjuk a nagyobb szeletekre vágott hagymát, a friss kakukkfű felét, közepes hőfokon addig főzzük, míg a hús alaposan megpuhul, a leve zaftos lesz, végül hozzéadjuk a megmaradt kakukkfüvet is. A kész leveles tésztából süteményszaggatóval nagyobb köröket vágunk, a tetejét átlósan bevagdossuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, kb 200 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
A skótok és az angolok is ezt a pitét eredetileg leveles tésztában, vagy leveles tésztával lefödve kisütik, éttermekben a könnyedebb változat hódít, csak a feltálalt pite tetejére helyezik a kisütött levelestésztát.
Rendszerint főtt krumplival és vegyes párolt zöldséggel fogyasztják. 

Nincsenek megjegyzések: